Met de wijven niets als last

Dit bericht verscheen eerder op de blog van Wendy Kroy. 

Zet de woorden ‘vrouwen onder elkaar’ in de juiste volgorde en iedereen schijnt te begrijpen wat er wordt bedoeld: achterklap, nijd en afgunst. Kattige opmerkingen, schuine blikken en nagels die gescherpt worden. Pesten en elkaars lief afpakken. En dat allemaal met een valse glimlach om de lippen. Bovendien, een nest vrouwen bij elkaar, dat krijgt ook nooit iets voor elkaar. Eindeloos palaveren, ja, en elkaar ondertussen met een breinaald de ogen uitsteken.

De suffragettes die ervoor zorgden dat ook vrouwen ten langen leste stemrecht kregen? De moedige voorvechtsters die de legalisatie van abortus tot wet maakten net als het heikele thema van verkrachting binnen het huwelijk? De vrouwenbeweging die ervoor zorgde dat vrouwen hun eigen bankrekeningen en hun eigen centen zelf en zonder de controle van een man mochten beheren? Allemaal afwijkingen van de natuur!

Volgens diezelfde natuurwetten geven mannelijke collega’s elkaar vriendelijk een schouderklopje, steunen elkaar op weg naar de top. ‘s Avonds broederlijk aan de toog of naar de voetbaltraining en in het weekend, als er gefietst wordt, zijn de lachsalvo’s niet te tellen. Uit deze stoere monden geen geroddel, enkel hier en daar eens wat voorzichtig opbouwende kritiek.

Van vrouwen wordt blijkbaar verwacht dat ze alle andere vrouwen leuk en aardig vinden, onmiddellijk omarmen en aan de boezem drukken. Dat vrouwen eigenlijk gewoon mensen zijn die hun appreciatie/misprijzen van/voor iemand niet enkel laten afhangen van het feit of de ander toevallig behept is met een stel borsten en een al dan niet geschoren venusheuvel komt, dat is ondenkbaar natuurlijk. Stel je voor dat we een collega tof zouden vinden omdat ze ook graag boeken leest, houdt van Russisch minimalisme en kan lachen met films van de broertjes Coen. Dat we niet zoveel op hebben met die andere omdat die tussen de bedrijven door gore half-racistische praat uitslaat en steeds weer dezelfde fouten maakt die jij dan moet recht zetten. Dat haar ‘vrouw zijn’ daar in eerste instantie weinig of niets mee te maken heeft. Met andere woorden: misschien kiezen vrouwen hun vrienden en vriendinnen uit op dezelfde manier als die andere mensensoort (mannen). Op basis van onbewuste factoren, gelijk lopende interesses en het gelukkige toeval dat men elkaar goed begrijpt.

Wie als het als vrouw oneens is met een ander wijfje, die houdt een ‘catfight’, een ‘bitchfight’ of een ‘sjakossengevecht’. Haha, kijk die meisjes elkaar eens in de haren zitten. En ook: zie je wel dat we gelijk hebben? Vrouwen onder elkaar hé (veelbetekende blik). Mannen hebben – heel volwassen – een discussie of een conflict dat ze netjes uitpraten zonder dat ze elkaar daarbij manipuleren. Het einde ervan wordt bezegeld door een beetje spuug en stevige handdruk. Sans rancune en even goede vrienden.

Het is de biologie, zo wordt me gezegd. Ergens in mijn brein, diep in de hersenstam, ben ik geprogrammeerd om alle andere vrouwen als concurrentes te beschouwen. De wedloop naar een perfecte man die mij zal voorzien van melk en honing en gezonde kinderen, een penthouse, een poetsvrouw en elke dag een bestelling bij Zalando, die kan maar gewonnen worden op het moment dat ik mijn vriendinnen kleineer, verneder en op gemene wijze uitschakel. Mannen hebben uiteraard al lang geleden het juk van de biologische evolutie afgeschud. Zij houden zich aan de regel: ‘ik zag haar het eerst, dus ze is van mij’.

Ik word zo langzaamaan wanhopig van die eindeloze vloed aan clichés die onderbouwd worden door krakkemikkige argumenten die bij nader inzien geen hout snijden, maar zich wel een wetenschappelijke aureooltje aanmeten.

Laakbaar gedrag op de werkvloer en binnen vriendschapsrelaties bestaat, maar is niet het exclusieve terrein van deze of gene sekse. Zo simpel is het soms.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s