De Loonwijzer: de loonkloof als gegeven

Hoera, een nieuwe baan! Maar wat is nu eigenlijk een redelijk loon? Dit groentje zocht het uit. Op de vraag “hoeveel moet ik verdienen?” gaf Google als eerste antwoord: Loonwijzer.nl. Handig! Toch?

Op Loonwijzer.nl de “Salaris check” (sic) doen levert best een handige indicatie op van een redelijk salaris. Vul je beroep in en er verschijnt een grafiek met het gemiddelde loon per aantal jaren ervaring. Vervolgens kun je er dieper op in gaan en “jouw gegevens vergelijken met beroepsgenoten”. De eerste vraag die daarbij gesteld wordt, is of je man of vrouw bent. Nu dacht ik eigenlijk dat dat een onderscheid is dat we niet meer zouden maken bij beloning, maar ik kan het mis hebben.

Dus deed ik een testje en voilà: een secretaresse (zakelijke dienstverlening, regio Groningen, universitair opgeleid, vier jaar werkervaring, werkt 40 uur per week) verdient volgens de Loonwijzer €13,07 of ook wel €12,47 per uur. Man versus vrouw, inderdaad. Steek die maar in je zak, vrouwen van Nederland!

looncheck

Alle goeie bedoelingen van de wereld
Nu is de Loonwijzer ook niet van gisteren en heeft ze wel degelijk goede bedoelingen. De stichting doet onderzoek naar verschillen in beloning, heeft een pagina vol aanbevelingen, dossiers en wetgeving, en heeft in 2006 een internationale werkgroep Gelijk Loon opgezet. En bij de FAQ vinden we een antwoord op de vraag “Mannen- en vrouwenlonen verschillen. Hoe zit dat?”.

Daar gaat het mis. Want volgens de Loonwijzer zit het zo, dat dat nu eenmaal zo is. Ook de internationale versie van de site Wageindicator.org komt weinig verder dan dat het een “well known empirical observation” is dat “men and women earn different wages”, en dat ze door dat te laten zien meer bewustwording willen creëren. Kijk, ik juich dat natuurlijk toe, op zich, maar…

Ceci n’est pas un advies
…bewustwording creëren is niet wat de website doet. Integendeel. De looncheck staat prominent op de voorpagina, de dossiers over gelijk loon niet. De looncheck expliciteert bij zijn resultaten niet dat een man in hetzelfde geval meer zou verdienen en een vrouw minder. Een vrouw moet invullen dat ze man is om te weten wat een redelijk salaris is voor haar functie, en wordt nu met een te lage loonindicatie haar salarisonderhandelingen ingestuurd. Chapeau!

Het punt is: de salarischeck wordt als adviestool gebruikt. Zo schijnt de Loonwijzer het niet bedoeld te hebben (mailden ze mij), maar zo wordt hij wel aangeprezen in de Google-zoekresultaten van Loonwijzer.nl: “dus kijk snel wat jij hoort te verdienen”. Of op Monsterboard.nl, waar hij ook te vinden is: “handig als je vlak voor een salarisgesprek staat“. En op Intermediair.nl: “ontdek wat jouw brutosalaris moet zijn“.

Kwalijk!
De pogingen van Stichting Loonwijzer om (in 2006) meer bewustwording te creëren bij overheid, vakbonden, ondernemingsraden etc. zijn natuurlijk toe te juichen. Maar een belangrijke doelgroep wordt vergeten. Om de loonkloof te dichten is een site als Loonwijzer.nl bij uitstek geschikt om werknemers te empoweren om een gelijk loon te eisen. Het wegwerken van de loonkloof behoeft geïnformeerde werknemers die op de hoogte zijn van een redelijk loon voor iedereen en die met die kennis tegen de status quo aan kunnen schoppen. Dat het issue van ongelijke beloning buiten de salarischeck gehouden wordt, is daarom kwalijk.

ps: de Belgische website Vacature.com heeft overigens ook een loonwijzer, die geen onderscheid tussen de geslachten maakt: http://www.vacature.com/tests/salariskompas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s