Tupac troost en strijdt

The Feminist List is mijn playlist op YouTube, met inmiddels meer dan 190 feministische liedjes! Van hiphop tot country tot punk, van Spice Girls tot John Lennon. Geen muziekstijl en geen feministisch onderwerp wordt geschuwd en natuurlijk worden er in mijn lijst geen mannen gedist. Mannen ≠ het patriarchaat. Aanvullingen altijd welkom.

Keep ya head up is toegevoegd door: mezelf, of was het Hanneke?


Ik hoorde dat Tupac dit jaar terugkomt! Als zijn dood in scène is gezet, zou dat me zeer verheugen. Sinds ik zijn nummer Keep ya head up (1993) ken, kan Tupac voor mij niet meer stuk: harde baas met bakken gevoel in z’n donder. Over street harassment en armoede en alleenstaande moeders, inclusief troost.

Kippenvel, elke keer weer. Tupac zingt over hoe zwaar het leven is als je arm en zwart bent, en hij legt in dit nummer nadruk op hoe het voor vrouwen nog extra hard kan zijn. Het begint al goed met een

holla to all my sisters on wellfare; Tupac cares, and don’t nobody else care

Inderdaad man, Tupac, dank je!

Dan gaat hij verder over hoe vrouwen altijd maar nageroepen worden op straat:

I know they like to beat ya down a lot
When you come around the block brothas clown a lot

Zo fijn, dat begrip. Over street harassment klaag ik niet meer sinds ik iets te vaak hoorde dat het maar een grapje / een compliment is, maar bij Tupac vind ik een luisterend oor.

PREACH
Verder gaat het, tegen vrouwen in slechte relaties:

And when he tells you you ain’t nuttin don’t believe him
And if he can’t learn to love you you should leave him
Cause sister you don’t need him

En dan (ik laat Tupac maar het meest aan het woord, want hij zegt het zo goed):

And since we all came from a woman
Got our name from a woman and our game from a woman
I wonder why we take from our women
Why we rape our women
Do we hate our women?

Ja, Tupac die voor zoveel mensen een held is, kaart een onderwerp als verkrachting aan en veroordeelt dat. Wat een goede boodschap! Ook toont hij zich pro choice, weer heel actueel in het kader van de anti-abortusbeweging in onder andere de Verenigde Staten en Spanje (wacht zei iemand daar België?!):

And since a man can’t make one
He has no right to tell a woman when and where to create one

En dan woorden van troost: “I know you’re fed up ladies, but keep your head up”. Het wordt beter.

Algeheel onrecht
Het tweede couplet is niet per sé feministisch, maar gaat wel over andere onrechtvaardigheden die een intersectioneel feminisme ook na aan het hart liggen: over het zware leven van een arme zwarte jongen, altijd maar aankloten, wiet roken en je moeder teleurstellen. Over proberen goed te doen maar ook een stoere jongen willen zijn. Over grote dromen hebben die zo moeilijk te realiseren zijn, terwijl je vrienden doodgaan. En Tupac schrikt er niet voor terug om wat hij meemaakt politiek te maken:

You know it’s funny when it rains it poors
They got money for wars but can’t feed the poor
… We ain’t meant to survive cause it’s a setup

Maar: “You gotta keep your head up”.

In het derde couplet keert hij terug naar zijn sisters:

To all the ladies havin babies on they own
I know it’s kinda rough and you’re feelin all alone
Daddy’s long gone and he left you by ya lonesome

Maar Tupac zelf prijst de Heer voor zijn kinderen, zoals het het hoort, en hoewel alles alleen maar zwaarder lijkt te worden zegt hij toch: geef niet op.

Sociaal engagement ftw
Dit nummer is op alle niveaus geweldig. Ten eerste kaart het belangrijke sociale issues aan, ten tweede problematiseert en veroordeelt het die issues + roept het mannen op het anders te gaan doen, en ten derde biedt het troost. Doordat het erkenning én hoop biedt, is het empowering. En ten vierde: doordat Tupac zo’n populaire rapper was, heeft hij er een enorm publiek mee bereikt, en dat in de wereld van hiphop, die normaal toch doordrenkt is van bitchez en pimps en hoes. Hoewel hij zich echt niet in al zijn muziek zo voorbeeldig toont, kunnen we dit toejuichen: stoere rapper prijst en steunt vrouwen en bekritiseert misogynie.

Voetnoot 1: Intersectioneel feminisme houdt zich bezig met meer dan alleen op sekse gebaseerde onderdrukking. Het heeft oog voor de wisselwerking die bestaat tussen zaken als gender, afkomst, huidskleur, klasse, leeftijd, seksuele geaardheid en ability. Verschillende “secties” van discriminatie kunnen elkaar overlappen en een “onderdrukkingssysteem” vormen dat eenduidige discriminaties als racisme, seksisme en homofobie te boven gaat. Zie Tupac’s moeder: zwart + vrouw + arm. Iemand kan op meerdere manieren onderdrukt worden.

Voor mij is intersectionaliteit binnen het feminisme heel belangrijk omdat ik me wil inzetten voor ieders gelijkwaardigheid.

Kleine voetnoot 2: lees een diepteanalyse over Tupac’s problematische versus zijn feministische teksten hier. Luister ook naar Dear mama en Brenda’s got a baby.

 


UITSMIJTER!

Als bonus eentje die geen uitleg behoeft. In het kader van intersectionaliteit: de geweldige Laura Mvula.

“I will never be what you want and that’s alright / cause my skin ain’t light and my body ain’t tight
Tell me who made you the center of the universe”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s