Top of the Lake. (Of: wie is er bang van het patriarchaat?)

Vanavond start op NPO 2 (het vroegere Nederland 2) de reeks ‘Top of the Lake’, geregisseerd door de Nieuw-Zeelandse Jane Campion. Voor mensen bij wie de naam Campion geen belletje doet rinkelen: ze is ook de regisseur van de film The Piano. De hoofdrol in die film werd gespeeld door Holly Hunter, en er was ook eventjes een klein schandaaltje omdat naar verluidt de piemel van Harvey Keitel ook ergens in beeld kwam. The Piano betekende de doorbraak van Campion en ze werd ook genomineerd voor een Oscar. (Tussen haakjes: toen ze haar nominatie voor Beste Regisseur in de wacht sleepte in 1993, was ze slechts de 2de vrouw ooit daarvoor, en ik geloof dat we nu al aan het ongelooflijke getal van 4 genomineerde vrouwen zijn voor deze titel). Maar dit dus allemaal terzijde.

De serie speelt zich dus af in Nieuw-Zeeland en de plot laat zich redelijk simpel samenvatten: Tui, een meisje van 12 blijkt zwanger en dat gegeven zet de kleine gemeenschap behoorlijk op zijn kop. Uiteraard bemoeit de politie zich ermee en één vrouwelijke inspecteur zet bijzonder hard haar tanden in de zaak. Wat volgt is een zoektocht naar zowel de dader als naar Tui zelf die er vanonder muist.

Op zich allemaal niet zo uitzonderlijk of baanbrekend, ware het niet dat nogal wat reviews over de reeks zich toespitsen op het zogezegd ultra-feministische aspect van de reeks. Op het forum van IMDB vind je threads zoals ‘Feminazi Propaganda (6 hours of wasted lifetime)’ en ‘Top of the Lake: Agressive Feminist Agenda?’ waarin men zich beklaagt over de manier waarop mannen geportretteerd worden. Ook de recensent van Knack Focus ontwaart enkele “typische Campion-thema’s, zoals hoe het patriarchaat vrouwen op alle mogelijke manieren onder de knoet houdt”.

De reeks werd eerder dit jaar ook al uitgezonden op Canvas, waar ik ze zelf oppikte. Nu moet gezegd dat er weinig in Top of the Lake weinig eendimensionale mannen uit één stuk rondlopen die zich hakkend en maaiend een weg banen naar de damsel in distress, maar om nu te gaan beweren dat de vrouwen zich laten afschilderen als onschuldige slachtoffers lijkt me nu ook weer een brug te ver. Er is eigenlijk weinig contrast te merken tussen de verschillende seksen; eerder wordt een poging gedaan om de mens naturalistisch/realistisch neer te zetten. De personages zijn beschadigde mensen, soms sterk en dan weer zwak, gemeen of laf. Het leven zoals het is, quoi. Wie denkt dat het een soort feministische fantasie is om met een groep vrouwen in een container te gaan zitten luisteren naar pseudo-wijsheden van een pseudo-goeroe dwaalt een beetje denk ik.

Top of the Lake is ook het verhaal van de dwingende geheimen, regels en conventies van kleine, besloten gemeenschappen. Over macht en straffeloosheid, over hoe normen en grenzen van wat goed en rechtvaardig is kunnen vervagen.

Mij is de reeks in elk geval bevallen, vooral omwille van sfeer die Campion weet op te roepen. Donker, duister, dreigend. Op het einde rammelt het plot wat, dat is een terechte kritiek, maar mij stoorde het in elk geval niet in die mate dat de rest van de serie er door verpest werd.

Andere mening? Andere film of reeks bespreken met een feministisch randje? We horen het graag! (bel naar nietinmijnpretpark@gmail.com of reageer hieronder, op het forum of in de FB-groep!).

“Top of the Lake title card”. Via Wikipedia

Een gedachte over “Top of the Lake. (Of: wie is er bang van het patriarchaat?)

  1. Hahahahaha. Dit: “Wie denkt dat het een soort feministische fantasie is om met een groep vrouwen in een container te gaan zitten luisteren naar pseudo-wijsheden van een pseudo-goeroe dwaalt een beetje denk ik.”

    Wat een leuke zin. 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s