Daily Digest – nieuws & Pretparkdiscussies op 08/09/2014

Twee opmerkelijke berichten gisteren.

1. Nadat het Belgische weekblad Flair vorige maand werd veroordeeld door JEP wegens misleidende reclame (iets wat Flair ondertussen wel al recht zette) is het deze week de beurt aan StuBru. In een reclamespot die de hele zomer liep werden twee twerkende vrouwen afgebeeld als barmeubel. Volgens de zender zelf wijst het spotje op ‘de portie humor en zelfrelativering waarvoor Studio Brussel bekend staat’. Volgens de JEP luidt het dat StuBru ‘zijn maatschappijkritische toon volledig kwijt is’ en ‘vrouwen duidelijk worden gereduceerd tot goedkope objecten in een onderdanige positie’.

2. In Nederland pleit Chantal Quispel in haar promotieonderzoek voor een screening op psychische problemen van alle zwangere vrouwen. Qué? Ah ja, want psychische problemen zorgen voor een ongezonde levensstijl en een lager geboortegewicht bij de baby. Maar ze geeft ook aan dat 90% van mensen met een depressie ook “psychosociale problemen” heeft zoals moeilijkheden met huisvesting, financieën of relaties. Het bericht noopte me tot volgende rant:

“sorry, maar hoe langer ik hierover nadenk, hoe kwader ik eigenlijk word. Het is natuurlijk een Nederlands voorstel, en ik ben geen specialist in hoe de gezondheidszorg daar geregeld is, maar juichberichten hoor ik toch niet van over de grens. En als ik even een extrapolatie mag maken naar de Belgische situatie:

  • Weten jullie hoe lang het hier duurt voor iemand met psychische problemen adequaat geholpen kan worden? Er zijn ellenlange wachtlijsten, zeker als je beroep moet doen op een psycholoog van een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg. En zelf die mensen die het zich kunnen permitteren om tientallen € neer te tellen die quasi niet worden terugbetaald moeten weken, zoniet maanden wachten tot er een plaats vrijkomt. (Moet er nog iemand een pilletje hebben??).
  • De armsten van onze samenleving laten we wonen in de meest krottige (en dus ongezonde) woningen in de meest vervuilde wijken van de steden, we laten ze de slechtst betaalde en de meest gevaarlijke jobs doen of we dreigen er voortdurend mee hun uitkering af te pakken. Ze moeten winkelen in de goedkoopste supermarkten en moeten hun calorieën halen uit voedsel dat voornamelijk bestaat uit goedkope vetten, suikers en zout. Ze leven voortdurend in stress en ontwikkelen als gevolg daarvan eerder psychische problemen en ze roken meer.
  • We zorgen dat het vechten is voor plaatsjes in de gesubsidieerde kinderopvang of scholen. En dan ineens als iemand in een dergelijke situatie zwanger wordt gaan we ze een vragenlijst laten invullen want OMG BABIES??? Ik zeg: fuck you very much.

Verder wil ik ook nog 2 Pretparkevenementen aankondigen:

1. De Pretparkwebsite Workshop op 20 september (Gent): wil je graag meewerken aan de website, af en toe of zelfs regelmatig een bijdrage leveren? Heb je programmatorische of grafische skills? Ben je op een andere manier creatief bezig (fotografie, tekenen, cartoons, ..) of wil je gewoon eens kennis maken? Kom dan zeker af. Registreren kan hier.

2. De Fictieleesclub op 13 december, plaats nog niet bekend. Bepaal mee welk boek we lezen via de poll en registreer je voor de leesclub! Je hoeft geen geoefende lezer te zijn en je bent ook welkom als je het boek niet hebt gelezen.

Vragen? Opmerkingen? Reageren kan via nietinmijnpretpark@gmail.com , in de FB-groep of op het forum!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s