Met “de boekskes” niks dan last.

Beste Flair, ik heb een probleem. Met uw seksistische artikels, meer bepaald. En dan nog het meest van al met het recentste lijstje waarin u er even doodleuk vanuit gaat dat elke man een vrouw nodig heeft omdat … mannen in Flair-land blijkbaar carnivoren en barbaren zonder stijl zijn die hun schoonmoeder een cactus zouden cadeau doen. Allez, ware het niet dat de zo geroemde “vrouwelijke touch” in hun leven daar en stokje voor stak.

Analyseren jullie even mee? Staat het lijstje bol van stereotype clichés over mannen en vrouwen en kunnen we het dus klasseren onder de noemer ‘seksisme’? Check! Is het zoals gewoonlijk vanuit het traditionele heterostandpunt geschreven? Ook check!
Een mens zou zo langzamerhand nog gaan geloven dat de LGBTQ zoals eenhoorns zijn:  magische wezens uit de mythologie die we nooit “in’t echt” tegenkomen. Of toch zeker de Flair-redactie in 2014 niet.

En voor u afkomt met “komische noot” en “Jamaar, wat maakt een feministe zich nu druk over een artikel over mannen”: feminisme gaat over seksisme in al zijn vormen. Ook wanneer het mannen zijn die er de dupe van zijn. Want in tegenstelling tot wat men (en misschien ook op uw redactie) gelooft is het ultieme einddoel van feministen niet om mannen aan hetzelfde (alledaags) seksisme te onderwerpen als wat vrouwen dagelijks zelf ervaren. Het einddoel, beste Flair-redactie, is gender-gelijkheid. Of simpeler gezegd: man en vrouw dienen gelijk behandeld te worden, en die gelijke behandeling berust best dan nog op het idee dat we allemaal mensen zijn en geen wandelend samenraapsel van karikaturen op basis waarvan men discriminatie en seksisme nu nog probeert goed te praten. (Hoezo, mannen zijn niet van nature door testosteron gedreven barbaren zonder impulscontrole? Allez gij!) .

Maar dat wat u doet is niet allemaal slecht, natuurlijk. Zo had u onlangs nog een themanummer over verkrachtingen in België en een deel van de opbrengsten zou dan gaan naar organisaties die zich inzetten tegen verkrachting. Een mooie geste, die misschien nog mooier was geweest als de organisaties hun donatie meteen zouden gekregen hebben, in plaats van dat er eerst een klacht via het JEP moest lopen, er dan excuses aangeboden waren in verband met geldtekort en er dán aan de betrokken instanties geld is gedoneerd. Maar ach, vrouwen en wiskunde zeker?

Laten we dus misschien eerder het volgende afspreken, beste Flair-redactie. Stop geen geld in themanummers als u uw belofte daaromtrent zonder aansporing van het JEP niet waar kan maken en doe misschien al de kleine moeite om plat seksisme uit uw blad te weren en van uw site te houden. Stel geen lijstjes op waarmee u grote delen van de bevolking reduceert tot een allegaartje van foute stereotypes onder het mom van “humor” en neem misschien een paar feministisch gezinde mensen aan die u voor zulke flaters in de toekomst kunnen behoeden. Misschien zal ik uw blad dan nog eens lezen, in plaats van de krantenstand voorbij te lopen met een grote zucht en oogrol.

Een gedachte over “Met “de boekskes” niks dan last.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s