Overal onderwijs

Knowledge is power, zo zegt men, en het klopt. Daar waar mensen toegang hebben tot degelijk onderwijs, leert men kritisch denken. Wie de kans krijgt om objectief te leren, krijgt meer kansen op de arbeidsmarkt, meer mogelijkheden tot zelfontplooiing, is in staat tot abstracter denken, en minder vatbaar voor corruptie. Mensen dom houden, is absoluut een van de efficiëntste onderdrukkingstools. Onderwijs speelt een belangrijke rol in de strijd tegen armoede, kinderarbeid, racisme, homofobie… met andere woorden: gelijke kansen, en dus ook: gendergelijkheid.

Daar waar vrouwen het sterkst onderdrukt worden, daar waar ongelijkheid het weligst tiert, precies daar laat de inrichting en toegankelijkheid van onderwijs voor iedereen, en vooral voor meisjes, vaak sterk te wensen over. Meisjes en vrouwen worden door gebrekkig(e) onderwijs(infrastructuur) dubbel beperkt:

Mythes en misvattingen

Een algemeen lage scholingsgraad betekent een klimaat waarin onwaarheden, mythes en misvattingen over gender, seks, seksualiteit,… jolig hun gang kunnen gaan. Wie Stephen Fry’s “Out There” gezien heeft, luisterde waarschijnlijk ook met open mond naar Afrikaanse leidersfiguren die homofilie niet enkel vol overtuiging veroordeelden tot Bijbelse zonde, maar ook levendig overtuigd waren van alle lichamelijke letsels die anale seks (waar natuurlijk ook aaaaaaaaalle homo’s standaard constant aan meedoen, lesbiennes bestaan niet en bij heterokoppels wordt er nooit eens flink in de kont geneukt /sarcasm) veroorzaakt. Met andere woorden: als van generatie op generatie overgeleverde, zwaar door een sterk patriarchaat beïnvloede misvattingen over vrouwelijke anatomie, de “correcte” plaats van vrouwen en mannen in de samenleving, en andere belachelijke aannames en veronderstellingen (Saoedi-Arabië: vrouwen mochten niet autorijden omdat die specifieke zithouding slecht zou zijn voor een potentiële zwangerschap, what?) niet uitgedaagd worden door wetenschappelijk onderbouwd onderwijs, ga je als maatschappij op vlak van gelijkheid helemaal nergens heen. Ik heb lesmateriaal van Afrikaanse scholen gezien waar expliciet gewezen wordt op hoe vrouwen dezelfde dingen kunnen als mannen en dat mannen en vrouwen gelijk zijn, waar expliciet aandacht was voor partnergeweld en seksueel geweld… Gendergelijkheid staat daar in kinderschoentjes. De kans is reëel dat kinderen het thuis niet mee krijgen. Als ze het niet leren op school, leren ze het nergens.

Meisjes zijn de eerste drop-outs

In ontwikkelingsgebieden is onderwijs vaak niet verplicht, is degelijk onderwijs dun gezaaid en is het voor enorm veel gezinnen aartsmoeilijk om te overleven wanneer ze al hun kinderen goed onderwijs willen bieden: de kosten zijn te hoog, en er zijn helpende handen te kort. In maatschappijen waar het heersende idee is dat meisjes afhankelijk zijn, weinig economische waarde hebben, de huishoudelijke taken moeten uitvoeren en de zorg voor kinderen en oudere of zieke familieleden mee op zich moeten nemen, blijven meisjes ook als eerste weg op school. Jammer, ook los van het diepgewortelde seksisme, want het onderwijsniveau van moeders is bijvoorbeeld, meer dan dat van vaders, een belangrijke invloed op het onderwijsniveau van hun kinderen. Een hogere scholingsgraad bij meisjes betekent ook kleinere, gezondere families.

Equality for all: onderwijsprojecten

Ik ben er persoonlijk steeds meer van overtuigd dat één van de meest structurele oplossingen voor genderongelijkheid (en zo veel andere dingen) ligt bij het bouwen aan toegankelijk, kwalitatief onderwijs, en ik denk dat we globaal genomen allemaal zware stenen kunnen bijdragen door te investeren in, hoe minimaal ook, scholing in ontwikkelingslanden. Van infrastructuur tot kennisoverdracht aan lokaal onderwijspersoneel tot tussenkomst in lesgeld voor de armsten… Onderwijs is DE sleutel tot zelfredzaamheid, gelijkheid en vooruitgang. Bij deze een oproep*: go forth en doe uw ding voor scholen in ontwikkelingsgebieden. Zij het met een buitenlandse stage, tien euro, bewustmaking in je sociale kring of het verzamelen van pennen en schriften. Meisjes en vrouwen overal danken u.

Ik ken fantastisch fijne mensen die een bijzonder mooi onderwijsproject lopen hebben in West-Afrika waar mijn onvoorwaardelijke steun naartoe gaat, maar die, jammer genoeg, niet direct geassocieerd wensen te worden met feminisme om redenen waar ik niet verder naar gevraagd heb. Nevertheless, als er mensen zijn die meer info willen, vraag maar raak via a.mangelschot at gmail.com Hoe mooi zou het trouwens zijn om gerelateerde projecten in de comments of op het forum te zien verschijnen?