Vaga de Totes – feministische actie legt Barcelona stil

Stel je voor dat de vrouwen er genoeg van hadden. Dat de kassiersters hun winkels sloten, de leraressen hun klassen achterlieten, de verpleegsters de ziekenhuizen verlieten en de kinderverzorgsters hun crèches dicht deden, de secretaresses en de management-assistants er de brui aan gaven, de journalistes hun pen aan de wilgen hingen en de fotomodellen stopten met mooi zijn. Dat de werkloze moeders en de huisvrouwen weigerden nog langer te moederen of huis te houden. Dat de arbeidsters en de bediendes het vertikten om nog te werken, de serveuses hun klanten niet meer van eten en van drinken voorzagen, de politie-agentes het verkeer in de soep lieten lopen en de studentes de boeken boos dichtklapten. Dat al die vrouwen de straat opgingen en het uitschreeuwden: nu hebben we er genoeg van!

Een dwaze droom van een Dolle Mina met een oververhitte fantasie, zegt u? Nochtans: vorige week was het in Barcelona zo ver. Op 22 oktober kwamen daar duizenden actievoerders op straat onder het motto: Vaga de Totes (Algemene Staking) en Les dones movem el mon, ara l’aturarem! (Vrouwen zetten de wereld in beweging, samen zetten we hem stop!). Naar eigen zeggen was deze actie het resultaat van meer dan een jaar plannen en organiseren, en dit door honderden feministische actiegroepen over het hele land.

Spanje is natuurlijk één van de Europese landen die – naast Griekenland – het hardst getroffen werd door de financiële crisis. En hoewel het aantal werklozen in juni 2014 voor het eerst sinds 2011 daalde, is de situatie er voor velen nog altijd dramatisch. De jeugdwerkloosheid piekt nog altijd boven de 50% en er is nog altijd de levendige herinnering aan de vele gezinnen die uit hun huizen werden gezet omdat ze de huur of de hypotheek niet meer konden betalen.

Actie

De acties startten al vroeg op de dag, toen honderden mensen door de straten van Barcelona marcheerden om het kantoor van de Cercle d’Economia te bezetten. Deze machtige economische denktank verzet zich onder meer actief tegen de Catalaanse onafhankelijkheid, waarover binnenkort een referendum wordt gehouden. Op de hoofdzetel werd een manifest voorgelezen dat de rol van dit soort invloedrijke kringen aanklaagt in het bestendigen van een ‘verwoestend markteconomisch systeem dat zowel de sociale rechtvaardigheid als de gendergelijkheid ondermijnt’. Daarnaast was er woede over de uitspraken van Monica Oriol, voorzitster van de Circulo de Empresarios de Madrid (een soort lokale VOKA) die eerder verklaarde te “vermijden vrouwen tussen 25 en 45 aan te nemen om het probleem van zwangere vrouwen op de werkvloer te ontwijken”.

Tegen de avond kwamen dan weer duizenden mensen op straat om te protesteren tegen de verhoging van onder meer de prijzen van het openbaar vervoer. In 3 metrostations hielden de actievoerders de deuren van de treinen open, zodat iedereen kon instappen. Later werden 4 belangrijke kruispunten in de stad geblokkeerd.

Vaga de Totes

Maar waarom was het nu nodig een specifiek feministische strijdbeweging op te richten? Het manifest klaagt in elk geval aan dat de besparingen op onderwijs, gezondheidszorg en sociale zekerheid vrouwen harder treffen dan mannen. In deze sectoren werken nogal wat vrouwen, die zich door deze besparingsmaatregelen het eerst getroffen zien door werkloosheid of verminderd loon. Komt daar nog bij dat het afschaffen van bepaalde diensten in de verzorging of kinderopvang met zich meebrengt dat het specifiek vrouwen zijn die nu veel meer tijd moeten besteden aan zorgtaken voor kinderen en zieke of oudere familieleden.

Daarnaast wil de Vaga de Totes het concept ‘staking’ uitbreiden, zodat iedereen zich bij de beweging kan aansluiten. Niet enkel het werkende deel van de bevolking, maar ook iedereen die op een onzichtbare manier bijdraagt: de werklozen, de illegalen, de sekswerkers, de studenten en de gepensioneerden. Laura Lozano verwoordt het in het dagblad El Diario zo: “Nogal wat vrouwen kunnen de traditionele stakingen of acties die georganiseerd worden niet bijwonen, omdat ze dikwijls verschillende slecht betaalde baantjes moeten combineren”.

In het manifest is verder te lezen dat er niet gekeken wordt in de richting van de vakbonden als belangrijkste organisator of promotor van de protestbeweging. ‘We willen liever trager nieuwe structuren opbouwen dan voort te bouwen op de bestaande. We willen dat vrouwen, lesbiennes, transgenders de protagonisten zijn van de beweging, omdat net zij het meest te lijden hebben onder het machismo. Onze noden en onze eisen mogen niet naar de achtergrond verdwijnen.”

Algemene Staking = meer dan het werk neerleggen.

De volgende actie wordt al aangekondigd: in het voorjaar van 2015 roept de beweging op tot een nieuwe algemene staking. ‘Una vaga general – social i laboral, productiva i reproductiva, feminista i radical’ (Een algemene staking dus, sociaal en op de werkvloer, weigeren om productief te zijn of om seksuele diensten te verrichten, feministisch en radicaal). Ondertussen wordt er verder gewerkt aan het versterken en uitbouwen van de beweging. ‘We willen een gedecentraliseerde actiedag en – groep op poten zetten, die verder reikt dan de grenzen van Barcelona. We moedigen het oprichten aan van lokale netwerken en actiegroepen die elk gedreven zijn vanuit hun specifieke situatie en noodzaak. We houden open meetings in op markten en op pleinen, maar we nemen ook deel aan andere acties en debatten. We houden alternatieve volksfeesten in de wijken.”

Maar er is ook de bereidheid om met anderen samen te werken. “We hebben verschillende coördinerende meetings met andere vrouwenbewegingen, lokale netwerken en in onze buurtwerking, zodat we ons kunnen voorbereiden op de grote actie van het voorjaar 2015”.

Ik ben benieuwd naar wat die dag zal brengen, maar ik wens ze in elk geval al veel succes!

Bronnen: The Massive Feminist Protest op World.Mic, het YouTube kanaal Vaga de Totes en de website Vaga de Totes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s