Maar hoe zit het dan met mannen? (III)

Acht aandachtspunten

In het eerste deel van deze blogreeks heb ik kort en helder proberen uiteenzetten welke voordelen mannen als groep kunnen ondervinden van zich mee in te zetten voor de feministische beweging, en hoe de vragen die ze stellen over hun eigen sociale positie, heeft geleid tot een tweespalt tussen enerzijds bondgenoten van het feminisme en anderzijds de MRA-beweging, die ik in het tweede deel onder de loep genomen heb. Nu keren we terug naar het bondgenootschap.

Altijd geldende regels voor het dagelijkse leven opstellen is onmogelijk, maar hier zijn enkele punten waar je als man actief kan meewerken aan het oplossen van problemen die mannen als groep binnen een patriarchaal systeem treffen.

1. Denk buiten het binaire

Activiteiten, hobby’s en karaktertrekken genderen is contraproductief, en elke poging om een gender aan de hand van iets essentieels te gaan definiëren (ook al is die herdefinitie soms positief bedoeld, zoals de Nieuwe Man) is al bij voorbaat gedoemd. Daarom kunnen mannen ook binnen hun eigen groep een standpunt innemen tegen mensen die van iets zeggen “dat is (niet) mannelijk”. Een vriend wil een roze hemd aan? In plaats van ‘m direct uit te lachen en zeggen dat dat “verwijfd” is of “voor homo’s”, zou het prettiger zijn om niet direct in platte vooroordelen te vervallen. Vind je het écht een lelijk hemd? Praat eens over mode, dan. Het kan lonen voor je persoonlijke ontwikkeling om buiten je comfortzone te stappen.

2. Spreek over hoe je je voelt

Het lijkt simpel maar het is het niet. Toch zou iets als een grotere bereidheid bij mannen onderling om elkaar emotioneel vertrouwen te schenken of affectie te tonen, een factor kunnen zijn die het alarmerende zelfmoordpeil onder mannen kan doen zakken. Door zelf het voorbeeld te geven dat je durft spreken over emotionele kwesties, kan je anderen inspireren.

3. Durf een positie innemen

Je broer maakt kusgeluidjes of roept obscene dingen naar een vrouw op straat? Jij bent in een unieke positie om hem er op te wijzen dat dat helemaal niet ok of cool is. Je hoeft hem niet te overdonderen met een hel-en-verdoemenisspeech over seksisme en straatintimidatie, maar als mannen van hun vrienden het signaal krijgen dat bepaalde dingen niet ok zijn, hebben ze vaker de neiging daar naar te luisteren dan naar verhalen van vrouwen die ze niet kennen.

4. Schuw het debat niet

Veel mannen voelen zich onzeker over hun plaats als man in de maatschappij. Het loont zeker om daar met je vrienden open over te praten en te kijken hoe dingen anders kunnen aangepakt worden. Zo’n debat kan snel emotioneel worden, maar dat is op zich niet zo erg, zolang het constructief blijft. Jammer genoeg wordt veel mannen nog altijd aangeleerd om sociaal te domineren, en daar hoort vaak bij: niet luisteren, of niet perceptief zijn voor subtiele schakeringen in lichaamstaal en toonaard. Door open vragen te stellen en te luisteren (naar zowel vrouwen als andere mannen) kan je echter vaak meer bijleren dan anderen je mening op te dringen.

5. Verleen geen steun aan rape culture

Moppen rond seksueel geweld gaan meestal ten koste van het slachtoffer, en hebben de neiging om (potentiële) daders het idee te geven dat seksueel geweld triviaal is. Dat is het niet. Alleen al door op te houden met lachen met dat soort moppen, of iemand die zich bijvoorbeeld denigrerend uitlaat over mannen die in de gevangenis verkracht worden of de slachtoffers de schuld geeft tegen te spreken, creër je een opening voor je vrienden (en vriendinnen) om de zaken ook anders te gaan zien.

6. Leer de feiten

Heel wat mensen zijn doordrongen van valse ‘feiten’ zoals evo-psych, of herleiden brede maatschappelijke kwesties tot anekdotes (“maar een vrouw was ooit gemeen tegen mij!”). Indien je een gedegen kennis hebt van de systematiek en het functioneren van het patriarchaat, zal je sneller mensen overtuigen dan door uit te pakken met gemeenplaatsen. Hardcore seksisten die (denken dat ze) wel varen bij de status quo, ga je niet kunnen overtuigen, maar onderschat nooit wie meeluistert en -leest. Die stille kennis aan de toog die niet veel zegt of op het eerste zicht meelacht met “ironisch” seksistische moppen, zal misschien naar huis gaan met heel wat nieuwe gedachten en geleidelijk aan van mening veranderen.

7. Respecteer grenzen

Deze klinkt extreem voor de hand liggend, maar ik wil ‘m toch nog even herhalen. Seksueel geweld is helemaal niet ok, maar blijven aandringen, agressie tonen na een afwijzing of een potentiële partner op een overdominante, negatieve manier benaderen om hun weerstand te breken, is niet ok. Hou ook je ogen open voor als het rondom jou gebeurt en veeg het niet onder de mat. Je kan voorkomen dat een vriend die telkens als een aasgier af gaat op het meest dronken meisje op een feestje, zich ontwikkelt tot een verkrachter.

8. We zijn niet de nieuwe messiassen

Nieuwbakken progressieven willen wel eens overboord gaan met hun enthousiasme, dus het is belangrijk van niet onbedoeld paternalistisch over te komen. Daarmee jaag je meer mensen weg dan wat anders. Het kan beter zijn om in je eigen omgeving bescheiden maar gestaag het seksisme terug te dringen, dan direct op de barricaden te springen overal waar je die ziet.

Daarmee is deze minireeks voorlopig afgesloten. Heb je zelf nog nuttige acties en ervaringen? Je kan reacties hier kwijt, in onze Facebookgroep of op het forum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s