Ik mis papa

Voor wie het de voorbije dagen gemist zou hebben: er wordt op dit moment alweer een discussie over de combinatie arbeid en gezin. (Zie Charlie Magazine en De Morgen).

Net als vorig jaar werd de knuppel in het hoenderhok gegooid door een moeder die vanuit haar persoonlijke beleving de moeilijke balans tussen gezin en het professionele leven aankaartte. Beschreef hoe het kunst- en vliegwerk haar te veel werd en hoe ze uiteindelijk besloot om deeltijds te gaan werken.

Laat het duidelijk zijn: de roep om meer tijd te kunnen spenderen met het gezin en de vraag om je eigen kinderen meer te zien dan het uur dat je hen ’s morgens uit bed haalt en op school afzet en de uurtjes die je ’s avonds nog resten als je gedaan hebt met werken is zeker legitiem. Niet iedereen voelt zich geroepen om te rennen, vallen, vliegen, opstaan en weer doorgaan.

Alleen: kunnen we stoppen om met pretenderen alsof zorg voor kleine en grotere kinderen een exclusieve vrouwenzaak is? Mogen de mannen en de vaders ook deel uitmaken van de discussie in plaats van dat we ze met een simpel ‘mannen/vaders moeten ook iets doen, maar dat is een andere discussie’ naar het verdomhoekje te wijzen? Wanneer gaan we eindelijk vaders beschouwen als volwaardige ouders, die net zo goed kunnen instaan voor alle emotionele en materiele noden van hun zonen en hun dochters, of ze nu groot of klein zijn?

Want ik hoor ze, de verhalen van mannen die een ziek kind vroeger dan verwacht willen ophalen op school of in de crèche en op het werk de vraag krijgen ‘of ze geen vrouwen hebben die dat kan doen?’. En die vraag krijgen ze echt niet alleen van hun mannelijke collega’s of bazen. En ik ken ze ook, die mannen die jarenlang ’s nachts zijn opgestaan om huilende kinderen te troosten en terug in slaap te wiegen. Je zorgend vermogen hangt niet af van een chromosoom meer of minder, en ook niet van hormonen. Het wordt hoog tijd dat we dat beginnen inzien.

Want flexibele loopbanen en 45-jarenplannen ten spijt; de realiteit blijft dat het overgrote deel van de deeltijds werkenden in dit land op dit moment vrouwen en moeders zijn. En al die onbetaalde zorg heeft een hoge prijs, zoals minder jaren gewerkt en dus een schamel pensioen en gereduceerde carrièrekansen voor wie daar op uit was. En die prijs wordt nu in de eerste plaats door vrouwen betaald.

De strijd voor een meer flexibele loopbaan en meer mogelijkheden om werk en privéleven beter te balanceren is geen leuk extraatje dat vooral vrouwen ten goede moet komen. Het is een zaak van vrouwen en van mannen, van vaders zowel als moeders.

Zeker op deze internationale mannendag is het gepast om eens stil te staan bij ouderwetse stereotypen die ook mannen in een keurslijf dwingen: dat het niet ‘mannelijk’ zou zijn om met babies begaan te zijn, of dat mannen veel minder dan vrouwen een kinderwens zouden hebben. Of dat jonge vaders het niet lastig kunnen hebben met de combinatie gezin en arbeid, en dat het al helemaal een gek idee zou zijn dat ook vaders wel eens graag hun kinderen willen opwachten aan de schoolpoort.

Dat het voor veel mensen anders moet is duidelijk. Maar dat vaders ook hun verantwoordelijkheid moeten, willen en kunnen opnemen is geen ‘andere discussie’. Ze maken er net een onlosmakelijk deel van uit.

3 gedachtes over “Ik mis papa

  1. Mijn vrouw werkt 6 dagen op 7 in het familiebedrijf van haar ouders waardoor ik meer dan haar insta voor de opvang van ons zoontje. Ik ga dus helemaal mee in bovenstaande redenering. Het is echt niet meer van deze tijd dat mannen/vaders nog dezelfde rol hebben als pakweg 40j geleden!

  2. Alvast dank je voor deze bijdrage in de discussie. Het is voor iedereen jammer (moeders, kinderen en de vaders zelf) als we mannen structureel van opvoeding en zorg blijven uitsluiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s