Vrouw, dit was uw jaar.

Elk jaar wordt op 8 maart vrouwendag gevierd, dat heeft u ongetwijfeld gemerkt. En elk jaar worden er analyses en opiniestukken geschreven over waarom dit (on)zin is. Maar laat ons eens terugblikken op het afgelopen jaar. Hoe geweldig (of net niet) was het om vrouw te zijn in deze wereld?

Welkom dus bij ons hoogst onvolledige en subjectieve jaaroverzicht.

Maart 2014.

Vrouwendag 2014 is nog niet helemaal koud wanneer de 22 jaar jonge Elliot Rodger is zo kwaad op de wereld in het algemeen en op vrouwen in het bijzonder (omdat het hun schuld is dat hij op zijn leeftijd nog altijd maagd is) dat hij 6 mensen neerkogelt en 14 anderen verwondt in het Amerikaanse stadje Isla Vista. Net voor hij aan zijn dodelijk uitje begint, publiceert hij op You Tube een film waarin hij de motieven voor zijn ‘vergeldingsactie’ omstandig uit de doeken doet. Vrouwen moeten door hem gestraft worden omdat ze hem keer op keer afwijzen. In zijn pagina’s lange ‘manifest’ is een gelijkaardige aanklacht te lezen. Na een achtervolging door politie pleegt hij zelfmoord. Verbazingwekkend genoeg – of net niet, natuurlijk – kunnen de motieven van de jonge Rodger op heel wat begrip rekenen op Twitter en andere sociale media.

Op Twitter wordt de hashtag YesAllWomen populair: vrouwen van over de hele wereld vertellen over hun ervaringen met geweld en seksuele intimidatie.

April 2014. 

In de nacht van 14 april worden 270 meisjes gekidnapt uit de slaapzaal van de middelbare school van Chibok (Nigeria) door de terreurgroep Boko Haram. In de hele streek hadden scholen al in maart de deuren gesloten uit vrees voor terroristische aanvallen, maar dit instituut wilde de leerlingen de kans geven om zich voor te bereiden op hun examens. De ontvoering blijft enkele weken de voorpagina’s halen van internationale kranten, zeker omdat Michele Obama zich aansluit bij de hashtagcampagne Bring Back Our Girls. Volgens de leiders van Boko Haram kunnen de meisjes dienen als echtgenote voor hun strijders, in de praktijk betekent het verkrachting en slavernij. Wanhopige ouders proberen zich zelf te organiseren, want van de Nigeriaanse overheid valt weinig actie te verwachten.  Uiteindelijk kunnen enkele tientallen meisjes ontsnappen, maar van het overgrote deel is tot op vandaag geen spoor.

Mei 2014. 

Conchita Wurst wint voor Oostenrijk het Eurovisiesongfestival. In de aanloop naar het jaarlijkse muzikale circus liet deze kandidate zich al opmerken door een combinatie van hypervrouwelijke kledij en make-up en een netjes getrimde baard. Wurst maakt onderscheid tussen haar personage op het podium en de man ernaast, en laat zo de wereld zien wat het betekent om te spelen met begrippen gender, geslacht en identiteit. In het algemeen wordt deze overwinning gezien als een stap in de richting van meer begrip voor transgenders en mensen die hun eigen invulling geven aan de begrippen mannelijk en vrouwelijk.

In België draaien de verkiezingen uit op een monsteroverwinning voor de N-VA aan Vlaamse kant. Uiteindelijk zal een federale regering gevormd met slechts 3 vrouwelijke ministers op in totaal 14 posten. Ook is slechts 1 van de 4 staatssecretarissen is een vrouw.

De wereld moet afscheid nemen van de Amerikaanse schrijfster Maya Angelou. Haar boek ‘I know why the caged bird sings’ is niet alleen van grote invloed geweest op het Amerikaanse zwarte feminisme van de jaren ’70, over de hele wereld hebben vrouwen zich laten inspireren door de veerkracht van Angelou.

Juni 2014. 

De hele natie verliest zich in de voetbalwaanzin tijdens het W.K. in Brazilië. De Rode Duivels hebben zich sinds lang kunnen kwalificeren en leggen een niet onaardig parcours af. Wetenschappers en clevere marketingmensen vallen steil achterover bij de ontdekking dat ook vrouwen zich kunnen opwinden over een partijtje voetbal. Nooit eerder keken meer vrouwen naar de wedstrijden, maar ze moeten natuurlijk wel hun plaats kennen. Een jongedame uit West-Vlaanderen schopt het tot WK-babe, maar als commentator of voetbalspecialist worden op TV en radio quasi uitsluitend mannen uitgenodigd. Ach ja, een beetje dom is ook lekker volgens Jan Mulder.

Juli 2014. 

In Accra (Ghana) houdt de WHO een spoedmeeting om maatregelen te bespreken tegen de verspreiding van de Ebola-epidemie. 55 tot 60% van de slachtoffers zijn vrouwen, in Liberia loopt dat cijfer op tot 75%. De reden daarvoor is niet ver te zoeken: vrouwen zijn nog altijd de primaire zorgverstrekkers. Bovendien wordt van hen verwacht dat ze de begrafenis voorbereiden en de lijken wassen. Ze werken daarnaast ook veel vaker dan mannen als verpleegster of schoonmaakster in ziekenhuizen, wat het risico op besmetting ook drastisch de hoogte in jaagt.

Augustus 2014. 

Maryam Mirzakhani, professor wiskunde aan de Stanforduniversiteit is de eerste vrouw die de Fields Medal (= Nobelprijs voor wiskunde) in de wacht sleept. Dat ze van Iraanse afkomst is, maakt haar helemaal een atypische winnaar. Nog verrassender is misschien de reactie van de Iraanse president Hassan Rouhani op twitter: hij feliciteert zijn landgenote en voegt een foto toe waarop Mirzakhani te zien is zonder hoofddoek, een kledingstuk dat nochtans wettelijk verplicht is in Iran.

September 2014. 

Na veel vijven en zessen draagt België uiteindelijk toch Marianne Thyssen voor als kandidaat-commissaris voor de Europese Commissie voorgezeten door de Luxemburger Juncker. Die laatste liet zich opmerken door zeer sterk de nadruk te leggen op de nood aan meer vrouwelijke commissarissen en de lidstaten onder druk te zetten om daadwerkelijk meer vrouwen als kandidaat-commissaris voor te dragen. Uiteindelijk strandt de commissie Juncker op 9 vrouwelijke leden op een totaal van 28.

In Zuid-Afrika wordt Oscar Pistorius vrijgesproken voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Hij wordt wel schuldig geacht aan ‘dood door schuld’, waarvoor hij tot 5 jaar effectief wordt veroordeeld. De reacties op het vonnis zijn gemengd en het openbaar ministerie gaat in beroep.

Emma Watson, de actrice die vooral bekend is van haar rol in de Harry Potter films, geeft als goodwill ambassadrice voor de verenigde naties een speech waarin ze mannen oproept een actieve rol te gaan spelen in het feminisme. Gendergelijkheid, zo betoogt ze, is ook een zaak die mannen ten goede komt. De HeForShe campagne is geboren.

Oktober 2014. 

Malala Yousafzai ontvangt samen met de Indische kinderrechtenactivist Satyarthi de Nobelprijs voor de vrede. Ondanks haar jeugdige leeftijd zet Malala zich al jaren in voor de rechten van meisjes op onderwijs.

In Nigeria ontvoert Boko Haram opnieuw tientallen meisjes en vrouwen.

In Iran komen duizenden mensen op straat om meer veiligheid te eisen voor vrouwen, nadat er verschillende gewonden vallen bij aanvallen met zuur. De slachtoffers zijn veelal vrouwen die het niet zo heel erg nauw nemen met de strenge kledingvoorschriften. Nog in Iran wordt ondanks internationaal protest de jonge vrouw Reyhaneh Jabbari opgehangen, nadat ze schuldig wordt bevonden aan de moord op haar man. Zijzelf beweert gehandeld te hebben uit zelfverdediging en ook Amnesty International heeft grote vragen bij de manier waarop het proces werd gevoerd.

November 2014. 

In de gevechten rond de stad Kobane in Syrië leveren Koerdische strijders verbeten slag met de troepen van I.S. Onder de Peshmerga bevinden zich vele vrouwen, een feit dat gretig wordt opgepikt door de Westerse media.

In India sterven minstens 11 vrouwen na een sterilisatie. Vele anderen zijn in kritische toestand. De Indische overheid voert al jaren campagnes om vrouwen op te roepen zich massaal te laten steriliseren, in een poging om de bevolkingsexplosie een halt toe te roepen. Arme vrouwen krijgen vaak betaald om zich te laten opereren, wat ethici de wenkbrauwen laat fronsen. En zoals nu nog maar eens blijkt zijn de omstandigheden waarin deze operaties worden uitgevoerd dikwijls bedenkelijk: verouderd materiaal, ondermaatse hygiëne en veel te weinig dokters voor veel te veel operaties.

De NBC schrapt een project met Bill Cosby nadat verschillende vrouwen hem van aanranding en verkrachting beschuldigen. In Schotland wordt de allereerste vrouwelijke Eerste Minister verkozen, haar naam is Nicola Sturgeon.

In Duitsland wordt Tugce Albayrak doodgeslagen door drie mannen, nadat ze ervoor had gezorgd dat die uit een restaurant waren gezet omdat ze in de toiletten twee andere vrouwen hadden lastig gevallen. Op de parking van komt het tot een handgemeen, dat voor de 22-jarige vrouw fataal zal aflopen.

December 2014. 

Amnesty International brengt een rapport uit dat concludeert dat de terreurgroep IS op grote schaal misdaden tegen de mensheid pleegt en dat vooral vrouwen daarvan het slachtoffer zijn.

In Groot-Brittannië wordt een voormalige radio-DJ veroordeeld voor 25 jaar wegens aanranding van 11 meisjes in de jaren ’60 en ’70. Het proces kwam er in de nasleep van de onthullingen over Jimmy Saville, die naar verluidt gedurende tientallen jaren jonge meisjes heeft misbruikt en aangerand.

Leden van de activistengroep ‘LilithS’ bekogelen premier Michel met frieten en mayonaise om te protesteren tegen de besparingen van de regering. De groep is ontstaan uit de resten van de Belgische afdeling van Femen die zichzelf ophief na een conflict met de leiding in Parijs.

Januari 2015. 

Het Vlaamse Parlement buigt zich over de problematiek van de gedwongen adopties gedurende de jaren ’50 tot ’80. In nogal wat katholieke opvanghuizen werden vrouwen en meisjes die ongehuwd zwanger waren gedwongen om hun babies af te staan voor adoptie.

Tijdens de aanslag op de redactie van het satirische dagblad Charlie Hebdo valt één vrouwelijk slachtoffer, de 54-jarige Elsa Cayat. De psychoanalytica schreef elke 2 weken een column, Charlie Divan. In totaal vallen op de redactie 12 dodelijke slachtoffers te betreuren. Ook onder de daders wordt uiteindelijk een vrouw geïdentificeerd, Hayat Boumediene. Zij kan ontkomen en bevindt zich nu vermoedelijk in de rangen van IS.

Libby Lane wordt ingewijd als eerste vrouwelijke bisschop binnen de Anglikaanse kerk (Church of England).

In Griekenland wordt de nieuwe Griekse regering ingezworen, na de overwinning van de linkse partij Syriza. Er zijn 0 vrouwelijke ministers. Dat mag u gerust een beetje flauw vinden.

Februari 2015. 

In Frankrijk begint het proces tegen Dominique Strauss-Kahn wegens souteneurschap. Het zal met een sisser aflopen. Gary Glitter wordt dan weer wel veroordeeld voor het misbruiken van 3 jonge meisjes.

IS bevestigt de dood van Kayla Jean Muller, één van hun vrouwelijke gijzelaars die in Aleppo werkte voor Artsen zonder Grenzen. Zij zou zijn omgekomen toen een Jordaanse luchtaanval het gebouw vernielde waarin zij werd gevangen gehouden.

Thailand laat een wet in voege treden die het verbiedt aan buitenlanders om Thaise vrouwen als draagmoeder in te huren. Vorig jaar bracht een Thaise surrogaatmoeder een tweeling ter wereld voor een Australisch koppel. Toen bleek dat één van de 2 babies leed aan het syndroom van Down besloot het echtpaar enkel het gezonde kindje onder hun hoede te nemen.

In Turkije wordt studente Ozcegan Aslan vermoord als ze zich verzet tegen een verkrachting. Op Twitter en andere sociale media doen Turkse vrouwen massaal hun verhaal over het seksuele geweld waarmee ze dagelijks te maken krijgen. Mannen poseren in minirok om hun steun te betuigen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s