Bericht aan de Vriendelijke Man die Niet Zo Is

Een gastbijdrage van Noémie Six.

De hashtag #wijoverdrijvenniet maakte nogal wat los op Twitter. Bij vrouwen, zoals te verwachten viel, maar ook bij mannen. Sommigen wezen ons erop… dat we overdreven. Zucht. Wat ik daarvan denk is genoeg voor een blogpost op zich. Bemoedigender was de andere categorie. Mannen die gedegouteerd en gechoqueerd reageerden: dat ze het echt niet doorhadden, niet zagen. Of dat ze op z’n minst niet dachten dat het zo vaak voorkwam. Het is al door andere mensen beter verwoord, maar ik zeg het nog maar eens: je kan dit soort respectloze attitudes naar (grotendeels) vrouwen niet uit de maatschappij verbannen als de weldenkende, welmenende, sympathieke, en gewoon beleefde en deftig opgevoede mannen niet meehelpen. Merci, dus.

In een paar conversaties met precies dat genre mannen – bij mezelf en andere leden van het Pretpark – dook er echter wel meerdere keren een gedachtenkronkel op die aan vrouwelijke kant een frons ontlokte. In verschillende scenario’s en verwoordingen kwam het hierop neer: dat die subset van catcallende, respectloze eikels het voor de Vriendelijke Man wel erg moeilijk maakt. Gedeeltelijk is dat waar. Het moet een gek gevoel zijn om als sympathiek mansvolk te merken dat een vrouw zenuwachtig wordt als jij toevallig een eindje dezelfde richting uit moet in dezelfde donkere straat, of dat een meisje oversteekt om niet langs jouw groepje vrienden te moeten. Ik zou durven stellen dat een grote hoop vrouwen zich rustiger zouden opstellen in de publieke ruimte als we alle street harassment de wereld uit kunnen helpen, en dan krijg je als beleefde man ook niet het deksel op de neus als je vanuit je auto de weg vraagt – omdat je effectief verdwaald bent. Winwin, en ondertussen: sorry voor het ongemak.

Maar. Diezelfde mannen opperden dezelfde vergelijking ook regelmatig in een heel andere context: namelijk dat vrouwen, omdat we allemaal al wel eens te maken hebben gehad met kerels zonder respect voor persoonlijke ruimte en dies meer, geneigd zijn om goedbedoelde flirtpogingen van Vriendelijke Mannen meteen af te blokken. Dat we zo gewoon zijn geraakt aan mannen die we fysiek moeten wegduwen omdat een gewone “nee, ik wil niet met u dansen/kussen/etc.” niet voldoende was, dat elke beleefde poging tot een gesprek of fysiek contact aanknopen meteen afgekapt wordt met een luide “nee” – waarop de man in kwestie netjes afdruipt, want hij respecteert vrouwen wel. En of wij dan misschien ook de hand niet in eigen boezem kunnen steken en toch asjeblieft moeite doen om goedbedoelende mannen het voordeel van de twijfel te geven.

Kijk, er is niets mis met flirten met iemand van het andere (ik houd het hier voor het gemak even bij heteroseksueel aanpapgedrag) geslacht uit een volstrekt gezonde seksuele/romantische interesse en niet uit het misplaatst machismo of machtsgevoel van catcallers & co. Allesbehalve. Vooral niet mee ophouden. Het is voor mij alleen erg vreemd om mannen die het nooit in hun hoofd zouden halen om vrouwen op straat na te roepen of aan hun lijf te zitten (wat dus zonder meer goed is), wél te horen klagen dat ze geen of een negatieve respons krijgen als ze met een vrouw flirten. Wel, sorry, maar dat is volstrekt normaal. Vrouwen lopen ook blauwtjes. Soms (nee, VAAK) ben je als mens nu eenmaal geïnteresseerd in iemand die jou niet even interessant vindt. Da’s jammer, soms pijnlijk, maar zo is het leven. Ik zou het een inherent onderdeel van mens-zijn durven noemen – ik ben alleszins nog nooit iemand tegengekomen zonder ook maar één mislukte flirtpoging of regelrechte afwijzing op zijn of haar conto.

Om vervolgens te gaan verkondigen dat het toch spijtig is dat vrouwen zo vaak ‘afwerend’ reageren op respectvolle mannelijke flirtpogingen, en dat dat er dan waarschijnlijk aan ligt dat die dames té voorzichtig zijn geworden door een aantal slechte ervaringen met uitgesproken assholes – waar de mannen in kwestie zichzelf terecht niet toe rekenen – is een beetje krom geredeneerd. Vandaar deze poging tot rechtzetting. Liefste mannen die oprecht worstelen met deze gedachtengang: reden nummer 1 waarom een vrouw niet ingaat op jouw flirtpoging is omdat ze niet is geïnteresseerd. Omdat ze je fysiek niet aantrekkelijk vindt, je openingszin lame vond, je kledingkeuze lelijk, je glimlach raar, of je feromonen verkeerd – of eender welke reden (bewust en onbewust) waarop mensen elkaar in oppervlakkige eerste indruk-situaties goed- of afkeuren. Niet omdat ze mannen niet vertrouwt, niet omdat ze niet ziet wat een all-round decent person jij wel niet bent, maar omdat ze geen zin heeft in geflirt of mannelijke aandacht op dat moment in het algemeen, of omdat ze geen zin heeft in jou persoonlijk. Spijtig voor jou, slecht voor het ego, jep.

Gelieerd fenomeen: verder eerder normale en beleefd lijkende mannen die je als vrouw op een perfect acceptabele manier benaderen – maar dan als eerste reactie op een “Sorry, geen interesse” iets uiten als “Ah, ai, heb je een vriend dan misschien?”. Laat ons wel wezen: iemand afkeuren als romantische of seksuele partner is volstrekt normaal gedrag. Vrouwen moeten geen “reden” hebben om je af te keuren, geen trauma, geen onderhuids gevoel van ongemak tegenover “alle mannen”, enzovoorts enzoverder (en ook geen lief). Gewoon: geen interesse. Als jij er als man zo nodig een externe reden moet aanplakken, zit je onbewust in een mindset waarin je niet accepteert of inziet dat vrouwen de zeer algemene zaken van het mens-zijn identiek hetzelfde beleven als jij.

Waarom keur jij als man uiteindelijk de avances van een vrouw af? Waarom ga je er niet op in, even gesteld dat je wel degelijk single bent en in principe open staat voor een relatie of seks? Omdat je vanavond gewoon op stap bent met je vrienden die je de laatste tijd veel te weinig gezien hebt, en eigenlijk niet echt zin hebt om nieuwe mensen te leren kennen. Omdat je haar, lichamelijk of anderzijds, niet aantrekkelijk vindt. Omdat ze je niks doet, omdat ze je type niet is. Zo simpel is dat, voor mannen en voor vrouwen.

Move on, zet jezelf erover heen, drink er eentje op, en zoek iemand die jouw geweldige zelf wél weet te appreciëren. En probeer je ondertussen te ontdoen van het jarenlang ingelepelde idee dat vrouwen en mannen de dingen zo verschrikkelijk anders zien – op z’n minst in dit geval zitten de zaken voor een keer eens heerlijk rechtlijnig in elkaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s