De meest fantastische filmpersonages ooit

Gastbijdrage door Chiomara Wilrycx

Door de site empireonline.com werd een poll gehouden waarin men kon stemmen voor de top 10 ‘movie characters of all time’. In die top 10 stond uiteindelijk maar een vrouw. En dat vonden wij van Niet in mijn Pretpark jammer. En onterecht. Er zijn de afgelopen decennia namelijk talloze fantastische vrouwelijke filmkarakters op het witte doek verschenen die ook een keertje in de spotlight mogen worden gezet. Dus besloten we om onze eigen poll te starten waarin we stemden op de tien beste vrouwelijke filmkarakters. Duidelijk is dat de Niet in mijn pretparkers een duidelijke voorkeur hebben voor stoere vrouwen met eigenzinnig karakter. De personages uit deze top tien kunnen namelijk geweldig vechten, komen voor zich zelf op of brengen vastberaden hun dromen in vervulling. Met trots presenteer ik dan ook NIMP’s eigen “Greatest female movie characters of all time”.

  1. Bellatrix Lestrange-Black uit the Harry Potter series – gespeeld door Helena Bonham Carter

Bellatrix-HP-DH-part-2-harry-potter-18935884-800-600Op de tiende plaats staat dit boosaardige personage uit de Harry Potter series. Bellatrix is door en door slecht. Ze staat aan de kant van Voldemort en zal alles doen om haar meester te verdedigen. Hoewel Bellatrix enorm toegewijd is aan hij-die-niet-genoemd-mag-worden heeft ze een eigen mening waar ze voor uitkomt. Bovendien ziet Bellatrix er altijd stoer en fab uit while fighting on the dark side.

Evil witch quote: “Never used an Unforgivable Curse before, have you, boy? You need to mean them Potter! You need to really want to cause pain — to enjoy it — righteous anger won’t hurt me for long — I’ll show you how it is done, shall I? I’ll give you a lesson”

  1. Furiosa uit Mad Max: Fury Road – gespeeld door Charlize Theron

Mad-Max-Furiosa-1024x576Op negen staat Furiosa uit de recentelijk uitgekomen film Mad Max: Fury Road. Furiosa is dé heldin van de film. In een post-apocalyptische wereld die ten onder gaat aan het patriarchaat steelt ze vijf vrouwen van leider Immortant Joe. Deze verdedigt ze de hele film lang met haar spectaculaire vechtmoves. Hoewel Furiosa maar een arm heeft, doet deze bad ass chick in geen enkel opzicht onder voor Max. En dat is awesome.

Bad ass chick quote: “Out here, everything hurts. You wanna get through this? Do as I say. Now pick up what you can and run.”

 

  1. Sarah Connor uit de Terminator Series – gespeeld door Linda Hamilton

Sarah Connor teaserIn de Terminator films speelt Sarah Connor een cruciale rol voor de toekomst van de wereld die dreigt over te worden genomen door machines. Sarah Connor is vastberaden om haar zoon en de wereld te redden. Het interessante aan dit personage zijn de ontwikkelingen die ze doormaakt doorheen de films. Waar ze in de eerste films nog veilig achter de mannelijke personage aanrent is in de twee Terminator-film geëvolueerd tot een stoere krijgster die elke machine aankan. (Voor meer Sarah Connor: kijk de televisie-serie The Sarah Connor Chronicles waar het verhaal van dit filmpersonage nog dieper wordt uitgewerkt!)

Fearless mama quote: “Even though we’ve traveled through time, bent the rules of nature, they will keep coming for him, keep trying to kill him. But until that day, it’s gonna be one hell of a dogfight.”

 

 

7. Juno uit Juno – gespeeld door Ellen Page

juno1form_Juno wordt in de gelijknamige film onverwachts zwanger van een klasgenoot maar besluit al snel dat ze een abortus wil laten plegen. Wanneer ze naar de kliniek gaat verandert ze echter van gedachten en besluit ze om haar baby na de geboorte af te staan voor adoptie. Het fijne aan dit personage is dat Juno haar beslissingen allemaal zelf maakt en ze niemand haar laat vertellen wat ze moet doen. Ze is stoer, recht voor de raap en heeft een ontzettende dosis humor. Oh en Ellen Page is zo cool.

Funny pregnancy quote:“I’m just gonna go ahead an nip this thing in the bud. Cuz you know, they say pregnancy often leads to, you know… an infant.”

  1. Amélie uit Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain – gespeeld door Audrey Tatou

45Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain vertelt het sprookjesachtige verhaal van Amélie in een prachtig Parijs. Amélie is een dromerig personage dat besluit om haar leven te wijden aan het gelukkig maken van anderen door kleine dingen. Dit resulteert in een fantastische zoektocht die Amélie uiteindelijk ook zelf de liefde brengt.

Dreamy Amélie quote: “Vous au moins, vous ne risquez pas d’être un légume, puisque même un artichaut a du cœur”

 

  1. Eowyn of Rohan uit de Lord of the Rings trilogie – gespeeld door Miranda Otto

Eowyn-4In het midden van deze top tien staat de prachtige en moedige Eowyn. Ze is van adellijke afkomst maar heeft door de vele oorlogen ontzettend veel ellende doorstaan. Hoewel het Eowyn steeds verboden wordt om mee te strijden, wil ze dit heel graag. In de derde LOTR film slaat ze de bevelen van de gezaghebbers dan toch in de wind en gaat ze stiekem, verkleed als man, toch mee oorlog voeren. En wat doet ze dat cool.

Feisty Warrior quote: “The women of this country learned long ago, those without swords can still die upon them. I fear neither death nor pain.”

 

  1. Katniss Everdeen uit The Hunger Games – gespeeld door Jennifer Lawrence

Katniss Everdeen is de actie-heldin van de huidige generatie. Ze kan fantastisch overweg met pijl en boog, gaat door het vuur voor mensen van wie ze houdt en strijdt voor haar idealen. De films draaien om een sadistisch spelletje waar uitverkorene jongeren naar een eiland worden gestuurd om het tegen elkaar op te nemen in een helse strijd op leven en dood. Katniss wordt hier ook heen gestuurd maar weet dit door haar vaardigheden en intelligentie te overleven. Naarmate de films vorderen wordt Katniss het gezicht van een revolutie die hopelijk eindelijk een einde weet te brengen aan het verschrikkelijke regime die de verschikkelijke ‘Hunger Games’ in stand houden.

Revolutionary rebel quote: “ It must be a fragile system if it can be brought down by just a few berries.”

 

  1. Ellen Ripley uit de Alien series – gespeeld door Sigourney Weaver

ripley_2De top drie wordt afgesloten door Ellen Ripley. In de eerste film is ze onderdeel van de bemanning op een ruimteschip waarop onverwachts een alien weet binnen te dringen. Film na film komt ze in contact met deze verschrikkelijk gewelddadige aliens maar Ripley weet deze ellendelingen steeds te verslaan. Ellen Ripley wordt vaak beschreven als het personage dat een ommekeer heeft weten de brengen in de afbeelding van vrouwen in het science-fiction genre: ze laat haar acties namelijk niet bepalen door de mannen om haar heen en ze redt zich zelf keer op keer weer in plaats van zich te laten redden. Het werd door de Alien-films eindelijk duidelijk: vrouwen zijn ook pretty damn good in het afslachten van buitenaards leven.

Sharpy space quote: “You know, Burke, I don’t know which species is worse. You don’t see them fucking each other over for a goddamn percentage.”

 

  1. The Bride uit de Kill Bill series – gespeeld door Uma Thurman

24b5e61f6c7a88a828638d2769eaeb9bOp de tweede plek staat The Bride, een personage dat vast en zeker niet mocht ontbreken in deze top tien. Beatrix Kiddo, voornamelijk gekend onder haar nickname The Bride is een getrainde huurmoordenares die uit is op wraak op haar ex-geliefde Bill. De verhaallijn van de film is in feite erg simpel maar de diepe en complexe invulling van deze vrouwelijke protagonist maakt de film geweldig. The Bride is genadeloos, gewelddadig en gevaarlijk. En toch ga je zo ontzettend van dit personage houden.

Kick Ass Killing – quote: “As I lay in the back of Buck’s truck, trying to will my limbs out of entropy, I could see the faces of the cunts that did this to me and the dicks responsible. Members all of the Deadly Viper Assassination Squad. When fortune smiles on something as violent and ugly as revenge, it seems proof like no other, that not only does God exist, you’re doing His will.”

 

 

  • 1. Hermione Granger uit The Harry Potter series – gespeeld door Emma Watson

 

Hermione-Granger-in-HP-and-the-sorcerer-s-stone-hermione-granger-13574341-960-540Op de eerste plaats staat de fantastische Hermione uit de Harry Potter films. Hermione speelt een onmisbare rol in de films en is door de jaren een rolmodel geworden voor meisjes over de hele wereld (extra bonuspunten voor Emma Watson om dit ook in real life te zijn!). Ze is de beste vriendin van de twee mannelijke hoofdpersonages Harry en Ron en vecht aan hun zijde in het gevecht tegen de wrede Voldemort. Hermione is ontzettend intelligent waardoor ze voor bijna elke benarde situatie een oplossing weet te bedenken en steeds weer de heldin is. Hermione heeft haar gebreken en kwaliteiten, is soms stoer dan weer gevoelig en heeft een sterke karakterontwikkeling doorheen de zeven films. Dat is dan ook de kracht van het personage: Hermione is heel realistisch maar bovenal relateble. We snappen haar en that’s why we love here.

Sassy smarty quote: “Excuse me but I don’t like people just because they are handsome.”

 

3 gedachtes over “De meest fantastische filmpersonages ooit

  1. Het verbaast me dat Kat Stratford (10 things I hate about you) hier niet tussen staat. Geweldig feministisch personage. Nog een paar suggesties: Clarice Starling (Silence of the Lambs), Maggie Fitzgerald (Million Dollar Baby), Margaret Hale (North & South). Als ik mijn lijst met bekeken films bekijk, is het wel ronduit ontzettend hoe weinig vrouwen er onder de noemer ‘kick-ass’ geplaatst kunnen worden. Zeker in vergelijking met het aantal mannen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s