Jeugdliteratuur: de lievelingetjes van Niet In Mijn Pretpark

Oké, de vakantie zit er bijna op. Dat betekent misschien iets minder tijd om te lezen, maar ook dat de herfst en de winter in aantocht zijn. En wat is er heerlijker om verdiept in een goed boek urenlang op je kamer of in de zetel te vertoeven? Niet veel, denk ik.

Heb of ken je kinderen die ook graag lezen? Check dan zeker onze lijst van 10 lievelingsboeken, NIMP-approved. Dat betekent: jeugdboeken waar meisjes of jongedames een actieve hoofd- of bijrol spelen en niet zuchtend en smachtend afwachten tot de prins van hun dromen en komt redden. Spannend, boeiend, geestig én aanraders voor jongens, meisjes en als de rest!

 1. Hart van Inkt (trilogie) – Cornelia Funke

Meggie woont samen met haar Mo, die over de zeer bijzondere gave beschikt om personages uit boeken tot leven te brengen. Dat gegeven is natuurlijk het begin voor een reeks van spannende gebeurtenissen omdat niet alle personages even lief en vriendelijk lijken. Maar Meggie zal zich dapper weren tegen al het kwade dat zich een weg naar de echte wereld baant. Verfilming van het boek met een hoofdrol voor Helen Mirren.

Door critici wordt deze trilogie ook een ode aan het lezen genoemd.

Aanbevolen voor geoefende lezertjes vanaf 11 jaar (leesniveau 5de leerjaar).

 1. Het Gouden Kompas (trilogie) – Philip Pullman

De titel ken je misschien ook van de verfilming van het boek met Nicole Kidman, maar het is eigenlijk een trilogie opgebouwd rond de figuur van Lyra Belacqua dat als weeskind opgroeit in een Engels college, samen met haar daemon Pantalaimon. Het duurt natuurlijk niet lang voor haar vredige bestaan opgeschrikt wordt door een een mysterieuze bezoeker en ze op pad gaat voor tal van avonturen.

Aanbevolen voor geoefende lezertjes vanaf 11 jaar (leesniveau 5de leerjaar).

 1. De zusjes Kriegel – Marc De Bel

Nog een boek dat eerder werd verfilmd, met o.a. Veerle Baetens en Gilda De Bal. De drieling Lien, Fien en Sien steken per ongeluk hun school in brand en vliegen naar een instelling. Alleen is niet alles daar even pluis en lijkt het er op dat de directeur van het tehuis slechte bedoelingen heeft.

Aanbevolen voor fans van vlot vertelde verhalen vanaf 9 jaar (leesniveau 3de/4de leerjaar)

 1. Geef me de ruimte! (trilogie) – Thea Beckman

Thea Beckman kende haar hoogtepunt in de jaren ’80, maar ze is blijkbaar nog lang niet vergeten! Een spannende romancyclus die zich afspeelt tijdens de Honderdjarige Oorlog, met Marije Wartelsdochter (later Marie Claire) als één van de voornaamste personages. Deze trilogie is in elk geval goed voor urenlang leesplezier op hoog niveau!

Aanbevolen voor geoefende lezertjes vanaf 11 jaar (leesniveau 5de leerjaar).

 1. Otje – Annie M.G. Schmidt

Annie is tijdloos, zoveel is duidelijk! Otje woont samen met haar papa Tos die kok is in een hotel. Maar die heeft geen papieren, zodat Otje en Tos overgeleverd zijn aan de willekeur van de hoteleigenaar. Ik verklap wellicht niet veel als ik zeg dat na een boel knotsgekke avonturen alles gelukkig toch nog goed afloopt. Pluspunt ook voor de tekeningen van Fiep Westendorp.

Aanbevolen voor lezertjes vanaf 8 jaar (leesniveau 2de/3de leerjaar), maar kan ook heel goed dienen als voorleesboek!

 1. Ronja de Roversdochter – Astrid Lindgren

Ronja is wellicht de originele badass uit de jeugdliteratuur. Onvervaard, onverschrokken en met veel haar op d’r tanden zoals het spreekwoord gaat. Maar toch ook kwetsbaar en gevoelig, want zo gaat dat vaak.

Aanbevolen voor fans van een spannend verhaal vanaf 10 jaar (leesniveau 4de leerjaar).

 1. Heksenkind, Juniper & Colman (trilogie) – Monica Furlong

Monica Furlong was een christelijk geïnspireerde feministe die zich onder andere inzette voor vrouwelijke priesters. Het is dus geen toeval dat in deze trilogie mystiek, wijze vrouwen, kruidenkennis, hekserij en magie centraal staan.

Aanbevolen voor liefhebbers van Middeleeuwse heksen vanaf 11 jaar (leesniveau 4de/5de leerjaar).

 1. Kinderen van Moeder Aarde (trilogie) – Thea Beckman

Geef toe, een boekenreeks met een dergelijke titel kan bijna niet ontbreken in een lijstje door feministes samengesteld. In deze reeks waagt Beckman zich met succes aan het dystopische/utopische genre. Vrouwen regeren na een rampzalige Derde Wereldoorlog over het eiland Thule (vroeger gekend als Groenland). Maar of alles peis en vree blijft?

Aanbevolen voor liefhebbers van epische verhalen vanaf 11 jaar (leesniveau 4de/5de leerjaar).

 1. Pippi Langkous – Astrid Lindgren

Wie jong was in de vorige eeuw kent natuurlijk Pippi Langkous. De grappige, spontane en oersterke jonge juffrouw voor wie het leven één groot avontuur is! Er zijn verfilmingen en spin-offs zat, maar de originele boeken blijven een aanrader!

Aanbevolen voor kleine anarchistjes vanaf een jaar of 8 (leesniveau 2de/3de leerjaar)

 1. Hasse Simonsdochter – Thea Beckman

De derde in deze lijst van Beckman dus. Hasse Simonsdochter is een koppige misfit die zich weinig aantrekt van regels en geplogenheden. Koppig baant ze haar eigen pad en bevecht ze steeds haar vrijheid. Opnieuw een historische roman, tegen de achtergrond van de Hoekse en Kabeljauwse twisten in Nederland.

Aanbevolen voor wie wil kennis maken met Beckman, te lezen vanaf een jaar of 11 (5de/6de leerjaar).

 1. Mathilda – Roald Dahl

Met een overweldigende meerderheid werd Mathilda naar de top gestemd. Slim schijnt het nieuwe sexy te zijn (en ja, niet alles moet altijd rond sexiness draaien) maar de Pretparklezeressen en –lezers hebben het begrepen op deze clevere heldin die opkomt voor wie dat zelf niet kan of durft. Ook verfilmd door en met Danny De Vito.

Aanbevolen voor stille dromertjes vanaf 9 jaar (3de/4de leerjaar)

2 gedachtes over “Jeugdliteratuur: de lievelingetjes van Niet In Mijn Pretpark

 1. Ooooh ja, ik ben het er helemaal mee eens! Je bent erin geslaagd al mijn lievelingsjeugdboeken in één lijstje te gooien, eigenlijk. Alleen Harry Potter ontbreekt (dat is een lievelingsboek van mij, en ik vind Hermione een sterk karakter, maar het is uiteraard niet de hoofdrol dus ik begrijp volledig waarom de reeks hier niet tussen staat!). En ik heb ze ook allemaal gelezen, behalve dan De Zusjes Kriegel. Maar goed om te weten dat een van de zusjes Fien heet, dan ga ik die eens zoeken, zodat ik die kan voorlezen aan mijn dochtertje Fien (5). Of is ze nog te jong?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s