De meest fantastische seriepersonages ooit

Door Chiomara Wilrycx

In juli publiceerde we op deze website al een artikel met de top tien meest fantastische filmpersonages ooit. Omdat er natuurlijk net zo veel geweldige vrouwelijke personages in series te vinden zijn als in films  besloten wij bij Niet in mijn pretpark dat het tijd was voor een nieuwe poll waarbij we de tien leukste seriepersonages op een rij zetten. De empowerde vrouw beleeft tegenwoordig een heuse opleving op het kleine scherm waardoor het alleszins relevant is om onze favorieten een keertje in de spotlight te zetten! Waarbij in de jaren negentig al heel wat awesome afhankelijke vrouwen leerden kennen als  Ally McBeal en de SATC-girls , hebben we de rolmodellen tegenwoordig voor het uitkiezen: Orange is the New Black! Girls! Game of Thrones! American Horror Story! Pretty Little Liars! Broad City! Hoera! Dat moet gevierd worden met een persoonlijke NIMP top tien:

10. Kaylee Frye in Firefly

gespeeld door Jewel Staite

Firefly is een sciencefiction serie die zich afspeelt in 2517 waarbij het verhaal wordt verteld van de bemanning van het Serenity ruimteschip. Kaylee is de monteur op dit schip en wordt neergezet als een sterke, stoere vrouw die zich ten alle tijden staande weet te houden. Kaylee is echter geen typische cool girl: ze kan tevens heel gevoelig en humeurig zijn en ze heeft en crush op dokter Simon, wat haar soms heel onzeker maakt.  Dat Kaylee zowel heel stoer als vaak onzeker is maakt haar een heel leuk personage om te volgen. Net als bijna alle vrouwelijke personages in de serie heeft Kaylee een hele positieve houding tegenover seks en gender equality waardoor dit personage haar plekje zeker heeft verdient in deze feministische top tien!

Sex-positive Kaylee: “Bye now! Have good sex!”

jewel-staite-as-kaylee-510

9. Michonne in The Walking dead

gespeeld door Danai Gurira

In deze The Walking Dead wordt de wereld overspoeld door zombies en volgen we een groep die samen probeert te overleven in deze barre tijden. In deze dystopische wereld is het natuurlijk steeds fighting for survival en dat is iets dat als Michonne als een van de, wat zeg ik, DE BESTE, doet. Terwijl alle mannen vechten met pistolen, geweren, en pijlen (SAAAAAI!) heeft Michonne een  bad ass zwaard – ik zou zelf een moord doen om een zwaardgevecht te mogen aanschouwen tussen Michonne en The Bride, Quentin, wat denk je? – waarmee ze steeds zorgt voor de spannendste gevechten van de serie. Ze is een van de beste zombie killers van de serie maar heeft naast deze stoere kant van zichzelf ook een gevoelige, moederlijke kant die we maar af en toe te zien krijgen. Dat alles maakt dat je toch elke keer weer gaat hopen dat Michonne tot een van de personages behoort die het tot einde van de aflevering redt! Oh, en had ik al vermeld dat Michonne twee zombies als huisdieren hield?

Post-apocalyptic Michonne: “My shit never stopped being together”

o-michonne-the-walking-dead-facebook

8. Lorelai Girlmore in Gilmore girls

gespeeld door Lauren Graham

Op de achtste plek staat Lorelai Girlmore uit de serie Gilmore Girls. Deze serie draait om de relatie tussen een alleenstaande moeder en haar dochter die allebei Lorelai Gilmore heten. Deze plek gaat echter naar moeder Lorelai die in de serie de deugden en ondeugden van het single mom-zijn duidelijk laten zien. Het verfrissende aan Lorelai is dat ze niet altijd de perfecte moeder is, zoals we dat in Amerikaanse sitcoms veel te vaak zien, maar een realistisch personage dat goede en slechte beslissingen maakt voor zowel zichzelf als haar dochter. Tevens liet Gilmore Girls zien dat vrouwen meer zijn dan alleen een moeder nadat ze kinderen hebben gebaard: Lorelai was ook een zelfstandige working woman, een opstandige dochter, een goede vriendin én relationship material.

Poetic Lorelai: “I’ll still love you… even if you can’t support me in my old age in the fabulous manner to which I plan on growing accustomed”

lorelai-gilmore-lorelai-gilmore-24368445-1024-768

7. Veronica Mars in Veronica Mars

gespeeld door Kristen Bell

Veronica Mars speelt in de gelijknamige serie een vrouw die in eerste instantie haar vader helpt bij zijn werk als privé detective maar later steeds meer mysteries zelf oplost. Veronica is een heel  empowering personage: ze is vastberaden om elk misdaad op te lossen en laat zich hierbij niet in de weg staan door anderen. Een van de bewonderenswaardige aspecten aan de serie is de manier waarop er door Veronica met seksuele aanranding wordt omgegaan, een centraal thema binnen de serie. De personages die dit meemaken – waaronder Veronica zelf – worden gerespecteerd en de angsten en obstakels die ze meemaken worden heel realistisch weergegeven. Er wordt over de verkrachtingen gesproken op een heel open manier wat erg verhelderend is omdat het niet vaak op deze manier wordt vertoond op televisie. Veronica wordt duidelijk geportretteerd als een feminist who’s ready to smash patriarchy maar die hierbinnen ook haar fouten maakt. Ze kan erg gemeen en chagrijnig zijn en ze schroomt zich ook niet om bitchy opmerkingen te maken naar andere vrouwen.  Echter is Veronica hiernaast ook ontzettend loyaal, romantisch en heel erg moedig. Deze diverse karaktereigenschappen maken dat Veronica een feminist is zoals we die eigenlijk allemaal zijn: met idealen maar ook onze kleine flaws. Love it.

No-shame Veronica: “I guess ‘dress to impress’ meant dress as your favourite Pussycat Doll.”

url

6. Dana Scully in The X-FILES

gespeeld door Gillian Anderson

Dana Scully vormt in the X-files met haar partner Fox Mulder een duo dat onverklaarbare, onoplosbare misdaden probeert te ontrafelen. Scully is een true believer of science  en wil alle misdaden dan ook verklaren aan de hand van de wetenschap terwijl haar partner gelooft in buitenaards leven en paranormale verschijnselen.  Scully is een ontzettend slim personage met een indrukwekkende carrière – ze studeerde eerst geneeskunde en ging vervolgens bij de FBI – en ze heeft de meest fantastische uitspraken om mansplainers op hun plek te zetten. Helemaal geweldig was dat het personage het heuse Scully Effect teweeg heeft gebracht: meisjes over de hele wereld wilden door deze serie politieagent, arts of wetenschapper worden. Als je dus iemand weer eens hoort klagen over de slechte invloed van televisie: beroep je op Scully!

Bad-ass Scully: “Baby me, and you’ll be peeing through a catheter.”

season_9_-_agent_dana_scully_-_gillian_anderson

 5. Samantha jones in Sex and the city

gespeeld door Kim Cattrall

Sex and the city is een serie waarbij het draait om vier BFF’s en hun soms desastreuze maar ook even vaak fantastische levens. Carrie, Charlotte, Miranda en Samantha zijn op hun eigen manier allemaal geweldig, maar Samantha is misschien nog een klein beetje meer geweldig dan de rest.  Samantha is dé ambassadeur van de vrije liefde en haar sexcapades zijn elke aflevering weer genieten. Ze houdt ontzettend van seks en daar komt ze ook openlijk voor uit. Hoewel Samantha vaak genoeg de monden van haar drie beste vriendinnen doet openvallen met haar avonturen wordt ze nooit geslutshamed. Ze is een heuse carrièrevrouw die respect opeist en dat ook van iedereen krijgt – ongeacht hun geslacht. Hiernaast ziet ze er elke aflevering weer fabulous uit en draagt ze accessoires waar Kim Kardashian enkel van kan dromen.

Independent Samantha: ”Listen to me! The ‘right guy’ is an illusion. Start living your lives!”

1382647787219014

4. Lorelai ‘rory’ gilmore in Gilmore Girls

gespeeld door Alexis Bledel

Jeej! Het tweede Gilmore Girls personage in deze lijst. Net als haar moeder is Rory een zelfstandige vrouw met veel ambities. Ze wil graag journaliste worden en zal er alles aan doen om dit doel te bereiken. Heel fijn is dat de hoofdrol van de serie weggelegd is voor een nerdy meisje dat houdt van lezen en studeren zonder dat ze op een bepaald moment  à la Mean Girls een make-over krijgt of een populaire bitch wordt (no offence Cady, still love you). Rory bleeft altijd haar fijne geeky self en dat maakt haar een realistisch en verademend personage. Een van de meest hartverscheurende maar tevens meest empowering momenten van de serie is als Rory’s vriendje haar ten huwelijk vraagt. Hoewel Rory zielsveel van hem houdt weet ze dat dit op dit moment niet de juiste keuze is omdat dit haar toekomst en carrière in de weg zullen staan. Ze breekt hierdoor zijn en haar eigen hart maar leert hierdoor de kijkers wel een hele wijze les: dat het niet erg is om soms simpelweg voor jezelf en je dromen te kiezen.

Mommy’s little girl Rory: “It’s my mother’s name, too. She named me after herself. She was lying in the hospital thinking about how men name boys after themselves all the time, you know, so why couldn’t women? She says her feminism just kind of took over.”

rory-reads

 3. Daenerys Targaryen in Game of Thrones

gespeeld door ‎Emilia Clarke

Game of Thrones is een fantasy serie die zich afspeelt in de Zeven Koninkrijken op het mythische continent Westeros. Meerdere personages in de serie denken recht te hebben op de troon en zien het dan ook als hun missie om ooit te kunnen regeren over de koninkrijken. Een van personages die vurig hoopt om ooit de kroon van Westeros op haar hoofd te kunnen plaatsen is Daenerys, een van de laatste afstammelingen van de Targaryen dynastie, waarvan wordt geclaimd dat ze de rechtmatige eigenaren zijn van de troon. Daenerys kent een rocky start in de serie: als jonge vrouw wordt ze door haar broer uitgehuwelijkt aan de machtige krijgsheer Khal Drogo en moet ze met zijn leger op een barre tocht om Westeros te veroveren. Later weet Daenerys oprechte romantische gevoelens te ontwikkelen voor haar man die helaas al snel overlijdt aan een ongeneeslijke ziekte.  Hoewel Daenerys veel verdriet kent door dit verlies verandert ze steeds meer in een echte leider: ze komt op voor de rechten van de zwakkeren door het bevrijden van slaven en het verdedigen van de rechten van de vrouwen. In tegenstelling tot veel van de mannelijke leiders in de serie, zijn rechtvaardigheid en eerlijkheid heel belangrijke waarden voor Daenerys en houdt ze zich op haar tocht naar Westeros steeds vast aan haar ideologie. Als dit alles je nog niet overtuigd heeft van hoe awesome Daenerys is: ze is de baby mommy van drie grote vuurspuwende draken.

Righteous Daenerys:”Woman? Is that meant to insult me? I would return the slap, if I took you for a man.”

daenerys-targaryen

2. Buffy Summers in Buffy the vampire slayer

gespeeld door ‎Sarah Michelle Gellar

De zilveren medaille gaat naar…  Buffy Summers in de serie Buffy the Vampire Slayer! In het begin van de serie komt de jonge Buffy te weten dat ze een zogenaamde slayer is, een van de uitverkorene om te strijden tegen het kwaad: de vampiers. Wat Buffy zo ontzettend leuk maakt is dat ze in elke doorsnee horrorfilm het domme blondje zou zijn dat al schreeuwend als eerste vermoord wordt. Buffy is namelijk wel een echte girly girl die graag cheerleader wil worden en van shoppen houdt maar is tegelijkertijd ontzettend sterk en slim. Kicking ass in a mini-skirt! Er is in de academische wereld veel geschreven over de serie en haar, al dan niet, feministische motieven. Wat echter al snel duidelijk wordt als je als feminist de serie bekijkt is dat Buffy’s vijanden vaak een soort metaforen vormen voor het patriarchaat en zijn gevaren voor de samenleving. En dat is cool. Welke feminist wil het patriarchaat nu niet vergeleken zien worden met een evil priester die vrouwen afslacht?

(Interessant weetje: Buffy the Vampire Slayer en het hierboven reeds genoemde Firefly zijn allebei geschreven en geregisseerd door Joss Whedon. Even een klein feministisch applaus voor deze man?)

#YOLO Buffy: “Seize the moment, ‘cause tomorrow you might be dead”

buffy-the-vampire-slayer-3

1. Leslie Knope in Parks and Recreation

gespeeld door ‎Amy Poehler

En ten slotte, met een overweldigend aantal stemmen (wel twintig meer dan Buffy!), op de eerste plaats: Leslie Knope uit Parks and Recreation! Applaus! Deze komische serie gaat over de ambitieuze Leslie die het hoofd is van het departement Parks and Recreation in het kleine dorp Pawnee. Leslie engageert zich in de serie enorm voor een heel belangrijk issue: het dichten van een kuil in de grond. Niet alleen bewijst Leslie in de serie for once and for all dat vrouwen wel grappig zijn, ze laat ook nog eens zien dat vrouwen zowel beauty als brains kunnen hebben. Hoewel Leslie namelijk vaak naïef overkomt zien we ook vaak genoeg dat ze allesbehalve dom is en ze zich door niets laat tegenhouden om haar doelen – gaten dichten – te behalen. En desondanks dat Leslie wel degelijk een mooie vrouw is maakt ze steeds duidelijk dat intelligentie veel belangrijker is in het leven. Een feministisch hoogtepuntje van de serie is haar wall of inspirational woman waarin ze – geheel terecht – zichzelf ook een plekje gegeven heeft. Ideetje voor die lege muur in de woonkamer?

Girl Code Leslie: “Ovaries before brovaries”.

leslie-knope-parks-and-recreation-nbc

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s