Feminisme in 2015: keep up the good work!

We zijn volop vertrokken in het nieuwe jaar en 2015 lijkt alweer ver weg. De verschrikkelijke gebeurtenissen in Keulen hebben het begin van het nieuwe jaar gedomineerd en zorgde voor de opleving van tal van discussies omtrent vrouwenrechten. Door dit soort vreselijke voorvallen lijkt het feminisme soms een strijd die we nooit kunnen winnen.  Hoewel het feministische denken steeds meer mainstream wordt lijken nog steeds veel mensen te denken dat het staat voor veel onterecht klagen en zeiken door vrouwen zonder gevoel voor humor. Een stroming gebouwd op negativiteit. Echter is  voor mij – en velen met mij – allesbehalve wat feminisme inhoudt. In 2015 zijn er door het feminisme tal van fantastische dingen gebeurd die zowel vrouwen als mannen ten goede komen. Uiteraard gebeuren er elke dag nog verschrikkelijke dingen en moeten we niet vergeten dat er tal van mannen en vrouwen zijn in de wereld die het bijlange na nog niet zo goed hebben als wij hier in Westen als het gaat om gendergelijkheid. Toch is het ook belangrijk om af en toe stil te staan bij positieve dingen en al het goeds dat het feminisme bereikt heeft. Zodoende: een lijstje met positieve ontwikkelingen uit het jaar 2015 waarop we kunnen terugkijken en verder zetten in 2016!

Street harrasement werd eindelijk een dikke no-go

2015 was het jaar waarin er vanuit verschillende hoeken een spotlight werd geworpen op street harrasement en cat calling. Het jaar waarin vrouwen aan de wereld toonden hoe niet oké dit is. Het fantastische initiatief Wij Overdrijven Niet werd opgezet, een platform waar vrouwen hun ervaringen deelden en de bijhorende hashtag #wijoverdrijvenniet ging helemaal viral .

Menstrueren is menselijk

In Europa is er “Tampon Tax”, een belasting van vijf procent over zogenaamde luxe producten als tampons en maandverband. Tevens wordt menstrueren vaak als een groot taboe gezien terwijl het gewoon een natuurlijke, ononoverkomelijke functie is van het

vrouwelijk lichaam. In 2015 werden er echter tal van initiatieven opgezet om de te hoge kosten voor deze benodigde producten onder de aandacht te brengen en het taboe te doorbreken. Bijvoorbeeld Kiran Ghandi, die de Marathon van Londen rende zonder tampon en de protesten in Groot-Britannië tegen de “Tampon Tax”. In 2015 werd deze “Tampon Tax” een hot topic;  laten we hopen dat we dit in 2016 kunnen afschaffen!

Het science-fiction genre rockte feminisme

In 2015 kwamen heel wat goede films uit ter ondersteuning van het feministische gedachtegoed (Tangerine! Diary of a Teenage Girl! Suffragette!). Twee films zorgde echter voor een doorbraak in het maar al te vake klassieke Hollywoodlandschap: Max Max: Fury Road en de nieuwe Stars Wars: the Force Awakens. Deze twee science-fiction blockbusters lieten niet enkel zien hoe bad-ass vrouwen wel niet kunnen zijn maar gaven ook een fantastisch voorbeeld voor intersectionele representatie in films! Meer van dat in 2016, please!

In de Verenigde Staten werd het eindelijk oké om te trouwen met wie je wil

Veel woorden vallen hier niet aan vuil te maken. In juni werden same-sex marriages in alle vijftig staten van de Verenigde Staten eindelijk legaal. Zoals het hoort.

Bekende mannen krijgen niet meer het “voordeel van de twijfel”

Het is verschrikkelijk hoe vaak aanrandingen en verkrachtingen nog gebeuren. Even verschrikkelijk is dat wanneer vrouwen de kracht hebben om hier mee naar voren te komen ze vaak niet geloofd worden en zelfs de mond worden gesnoerd. Ook in de mediawereld is dit helaas veel voorkomend en is het voor vrouwen een lastige zaak om hun verhalen te verhalen doordat bekende, machtige mannen druk uitoefenen op de slachtoffers. Een positieve ontwikkeling die we echter in 2015 zagen was dat de slachtoffers van dit soort vreselijke voorvallen steeds meer een stem kregen in de media. De vrouwen die werden aangerand door Bill Cosby werden bijvoorbeeld geïnterviewd door New York Magazine en zorgden voor een aangrijpende cover story in juli.En toen Charlie Sheen naar voren kwam met zijn HIV-verhaal was er ook plaats voor de verhalen van zijn ex-vriendinnen die hij ontzettend voorgelogen zou hebben. Ook R.Kelly werd door een interviewster geconfronteerd met zijn verleden van seksueel geweld en hoewel hij er totaal niet van gediend was weigerde ze naar zijn eisen te schikken. Keep up te good work!

Sterren kwamen op voor vrouwenrechten

Beyoncé maakte al eerder een trending topic van #feminism maar in 2015 kwamen steeds meer vrouwelijke sterren op voor hun rechten. Jennifer Lawrence schreef een essay over de wage gap in Hollywood. Ariana Grande weigerde in te gaan op seksistische vragen van radiopresentatoren. Emma Watson gaf een inspirerende speech voor de Verenigde Naties. Keira Knightley vroeg zich luidop af waarom er niet meer vrouwen voor en achter de schermen werken in de filmwereld. Patricia Arquette gebruikte haar Oscar-speech om de gender inequality in Hollywood aan te kaarten. En ook Taylor Swift bleef doorgaan met  het bieden van nieuwe feministische lijflieden. #GIRLPOWER

We werden ons bewust van white feminism

Ook binnen het feminisme zelf is het belangrijk om kritisch te reflecteren. Een van de topics waarover in 2015 veelvuldig over werd gedebatteerd was white feminism. Feminisme is nog te vaak een blanke zaak; gevoerd door middenklasse, hoogopgeleide vrouwen. Waarbij bovenstaand voorbeeld van het opkomende feminisme in Hollywood een goede zaak is word er ook hierbij nog te weinig rekening gehouden met gekleurde vrouwen en de obstakels die zij moeten trotseren.  In 2015 werd er alvast een eerste bewustwording gemaakt van dit feit, laten we ons in 2016 inzetten voor nog meer intersectionaliteit.

Wereldwijde vrouwenrechten

In veel te veel delen van de wereld is het nog steeds verschrikkelijk gesteld met betrekking tot de rechten van de vrouw. In 2015 werden er echter ook op deze plekken verschillende stappen gezet naar een betere wereld voor vrouwen. In Saudi Arabië kregen vrouwen eindelijk stemrecht, in Nigeria werden vrouwenbesnijdenissen officieel verboden, met de actie HappyToBleed probeerden Indiaanse vrouwen het menstruatietaboe in hun land te doorbreken, in Sierra Leone werden abortussen eindelijk legaal en er werden wereldwijde acties opgezet om kindhuwelijken tegen te gaan. Hopelijk brengt 2016 nog meer van dit soort initiatieven met zich mee!

Mannen kunnen ook feministen zijn

In 2015 kwamen werd het steeds duidelijker dat ook mannen baat hebben bij de feministische zaak.  Mannen groeien bijvoorbeeld te vaak op met genderverwachtingen waaraan ze niet kunnen en willen voldoen. YouTubefilmpjes van kleine jongens die de draak staken met mannelijke clichés waren in 2015 dan ook een hit. Tevens werden ook zaken als seksueel geweld tegen mannen en de hoge zelfmoordcijfers van jonge mannen uitvoerig besproken binnen het feministische debat. Het mag duidelijke wezen: feminisme is een goede zaak voor alle genders. Mannen als Daniel Radcliffe, Daniel Craig, Prins Harry en Barack Obama zijn al overtuigd en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Welkom, lieve mannelijke vrienden!

Nee tegen shaming!

Amber Rose organiseerde in oktober een heuse slutwalk om slut-shaming tegen te gaan en Monica Lewinsky sprak in 2015 voor het eerst over het hoe ze jarenlang slut-shaming heeft moeten ervaren na het hele Bill Clinton schandaal. Maar naast slut-shaming werd het internet ook een heuse broedplaats om alle soorten shaming tegen te gaan. Zowel bekende als onbekende instagrammers gingen body shaming tegen door foto’s van hun ware zelf te tonen en ook de Pirelli kalender probeerde dit jaar vrouwen een keer anders te tonen waardoor deze helemaal viral ging. Fat-shaming, thin-shaming, fit-shaming, slut-shaming, age-shaming: het werden allemaal heuse no-go’s in 2015. Een mooie boodschap om in 2016 verder te zetten: niemand hoeft geshamed te worden voor zijn of haar lichaam of seksuele gedrag! En laten we elkaar daar allemaal in blijven  verdedigen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s